Celofiremní | 29. 03. 2019

Závod Siemens v Trutnově po spalničkách znovu jede na tři směny

Siemens NST Trutnov

Od pondělka 25. března 2019 trutnovský závod Siemens opět pracuje v třísměnném provozu. Ten byl přerušen v pátek 2. března poté, co byly u zaměstnanců závodu diagnostikovány spalničky. V následujících dnech byl provoz závodu zastaven a na pracoviště se mohli vracet pouze zaměstnanci, u kterých testy prokázaly dostatečné množství protilátek a infekcí nebyli ohroženi. U více než tří stovek zaměstnanců byla nařízena karanténa.

„Od začátku propuknutí spalniček pro nás bylo naprostou prioritou zdraví našich zaměstnanců“ říká Eduard Tannhäuser, ředitel trutnovského závodu Siemens. „Testy na protilátky jsme provedli nejen u těch, kdo byli v bezprostředním kontaktu s infekcí, ale u všech zaměstnanců, kteří v danou chvíli byli pracovně aktivní. Okamžitým zastavením výroby a eliminací kontaktu infekčních osob s ostatními se nám podařilo zabránit propuknutí druhé vlny onemocnění, která se jinak často objeví. Navíc jsme zajistili bezplatné očkování pro všechny zaměstnance na pracovišti ve Vrchlabí.“ vysvětluje. Očkování plně hrazené firmou Siemens nabízí i všem zaměstnancům, kteří se vracejí do práce po skončení karantény.

Po třech týdnech omezeného provozu se škody odhadují na 14 - 15 milionů korun. Řada zaměstnanců pracovala přesčas, administrativní pracovníci v karanténě pracovali z domova. „Velmi děkuji všem zaměstnancům za jejich nasazení, díky nim jsme mimořádnou situaci zvládli.“  uzavírá ředitel trutnovského závodu Eduard Tannhäuser.

Fakta a čísla:

• Spalničkami onemocnělo 31 zaměstnanců
  • Testováno na protilátky bylo 776 zaměstnanců
  • Dostatek protilátek mělo 454 zaměstnanců, kteří se mohli vrátit do práce
  • Karanténa byla nařízena 312 zaměstnancům
  • Celkový počet zaměstnanců v Trutnově – 833
  • Celkový počet zaměstnanců na pracovišti ve Vrchlabí – 75
  • Počet očkovaných zaměstnanců v závodě Vrchlabí – 51
  • Počet očkovaných zaměstnanců v závodě Trutnov (po návratu z karantény) – 275

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com