Doprava a logistika | 29. 01. 2002

Za ČKD Dopravní systémy Siemens zaplatí v únoru

Společnost kolejových vozidel (SKV), která je stoprocentní dcerou německého koncernu Siemens a loni v říjnu koupila část aktiv ČKD Dopravní systémy (DS) za 750 miliónů Kč, převede peníze na DS 1. února. "Vše je hotové, včetně zápisu pozemků do katastru," řekl v pondělí mluvčí Siemense Miloš Adámek s tím, že den účinnosti nastává prvního dne v následujícím měsíci. Peníze budou převedeny na konkursního správce DS Petra Dostála, který se zatím k záležitosti nevyjádřil. Uvedená suma je uložena na zvláštním bankovním účtu. Siemens po několika letech jednání, během nichž DS spadly počátkem roku 2000 do konkursu, koupil 60 procent aktiv DS loni v říjnu. Jde o 250 tisíc čtverečních metrů pozemků a 80 tisíc metrů čtverečních výrobních hal. V nich zatím zůstane asi 800 zaměstnanců, 200 pracovníků musí odejít. Nově vzniklá s. r. o. SKV by se měla zapojit do rozsáhlých mezinárodních zakázek německé firmy. Siemens má do SKV investovat asi půl miliardy korun a přivést nejmodernější technologie, například na výstavbu tratí pro magnetický vlak v Číně a rychlovlaků do Španělska. "V SKV již začala výroba dílů pro příměstské vlaky Desiro pro Británii," řekl Adámek s tím, že SKV se podílí výrobou částí podvozku. Celá zakázka čítá 1200 vlaků za 2,5 miliardy eur. Další možnosti se rýsují v dodávkách pro zabezpečení a řízení metra v Norimberku za 185 miliónů eur a tramvajových linek pro italskou Veronu za 126 miliónů eur.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace aautomatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz, http://siemens130let.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, vytvořila skupina Siemens tržby 58,5 miliard EUR a čistý příjem 5,6 miliardy EUR. K 30. září 2019 měla společnost na celém světě kolem 295 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.