Doprava a logistika | 29. 01. 2002

Za ČKD Dopravní systémy Siemens zaplatí v únoru

Společnost kolejových vozidel (SKV), která je stoprocentní dcerou německého koncernu Siemens a loni v říjnu koupila část aktiv ČKD Dopravní systémy (DS) za 750 miliónů Kč, převede peníze na DS 1. února. "Vše je hotové, včetně zápisu pozemků do katastru," řekl v pondělí mluvčí Siemense Miloš Adámek s tím, že den účinnosti nastává prvního dne v následujícím měsíci. Peníze budou převedeny na konkursního správce DS Petra Dostála, který se zatím k záležitosti nevyjádřil. Uvedená suma je uložena na zvláštním bankovním účtu. Siemens po několika letech jednání, během nichž DS spadly počátkem roku 2000 do konkursu, koupil 60 procent aktiv DS loni v říjnu. Jde o 250 tisíc čtverečních metrů pozemků a 80 tisíc metrů čtverečních výrobních hal. V nich zatím zůstane asi 800 zaměstnanců, 200 pracovníků musí odejít. Nově vzniklá s. r. o. SKV by se měla zapojit do rozsáhlých mezinárodních zakázek německé firmy. Siemens má do SKV investovat asi půl miliardy korun a přivést nejmodernější technologie, například na výstavbu tratí pro magnetický vlak v Číně a rychlovlaků do Španělska. "V SKV již začala výroba dílů pro příměstské vlaky Desiro pro Británii," řekl Adámek s tím, že SKV se podílí výrobou částí podvozku. Celá zakázka čítá 1200 vlaků za 2,5 miliardy eur. Další možnosti se rýsují v dodávkách pro zabezpečení a řízení metra v Norimberku za 185 miliónů eur a tramvajových linek pro italskou Veronu za 126 miliónů eur.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.