Doprava a logistika | 31. 08. 2020

Vozidla Siemens Inspiro uvedena do provozu na nové lince metra v bulharské Sofii včetně automatického řídicího a zabezpečovacího systému CBTC

• Na konci srpna byla uvedena do provozu nová linka 3 metra v bulharské Sofii
  • Moderní platforma vozidel metra Inspiro byla vyvinuta se zvláštním důrazem na automatizaci provozu, environmentální udržitelnost, vysokou spolehlivost a snížení hlučnosti

Moderní elektrické trakční jednotky Inspiro a systém pro řízení a zabezpečení jízdy vlaků Trainguard MT, využívající technologii CBTC (Communications Based Train Control), od společnosti Siemens Mobility byly dne 26. srpna 2020 uvedeny do provozu na lince 3 metra v bulharské Sofii za přítomnosti bulharského premiéra, Boyka Borissova, starostky hlavního města Sofie, Yordanky Fandakové, a výkonného ředitele „Metropolitan“ EAD, pana Stoyana Bratoeva.

Při oficiálním otevření stanice metra Lékařské univerzity měli všichni hosté možnost se při ukázkové jízdě přesvědčit o pohodlí a vysoké spolehlivosti nových jednotek metra Inspiro.

Michael Peter, generální ředitel Siemens Mobility, uvedl: „Jsme hrdí na to, že jsme dodali jedno z nejúspěšnějších a ekologicky šetrných vozidel v oblasti městské železniční dopravy, které změní způsob, jakým lidé cestují napříč Sofií. Naše jednotky metra Inspiro byly vyvinuty se zvláštním důrazem na nízkou spotřebu energie, optimalizaci údržby, snadný přístup cestujících a velký ohled na životní prostředí. Na konci jejich životnosti lze zrecyklovat až 95 procent použitého materiálu.“

V březnu 2016 společnost Metropolitan EAD pověřila konsorcium skládající se ze společnosti Siemens a polského výrobce kolejových vozidel Newag výrobou vlakových souprav pro novou linku 3 metra v hlavním městě Bulharska. První objednávka  byla vázána na počáteční fázi stavebního projektu nové linky metra,  zahrnující prvních osm kilometrů se sedmi stanicemi, a obsahovala dodávku 20 jednotek typu Inspiro spolu s mobilní i traťovou částí automatického systému pro řízení a zabezpečení jízdy vlaků Trainguard MT, založeném na digitální datové rádiové komunikaci (CBTC) mezi palubní a traťovou částí, traťovým zabezpečovacím zařízením Trackguard Westrace MKII s počítači náprav Clearguard-ACM-200, automatickým kontrolním systémem Controlguide OCS, hlasovým rádiovým systémem a systémem přenosu dat, systémem Power SCADA Sitras RSC, traťovou digitální komunikační sítí, informačními panely pro cestující umístěnými ve stanicích, včetně Digital Station Manageru (DSM). K tomu byly též objednány nástupištní zástěny o poloviční výšce.

Objednávka byla později rozšířena o opci na dalších deset jednotek a také potřebný automatizační systém pro provoz metra. Rozšířená smlouva zahrnovala dodávku technologie CBTC, stavědla, ATS, rádio, Power SCADA, DSM a dveře pro dalších 5 stanic. Tato vozidla mají být postupně dodána do dubna 2021.

Vozové skříně jednotek Inspiro byly vyrobeny v rakouském závodě Siemens Mobility ve Vídni, zatímco podvozky se vyrábějí v závodě Siemens Mobility v Grazu. Finální montáž, tovární testy a statické uvedení do provozu se provádí v továrně Newag v polském Nowém Saczu. Významným faktorem, zajišťujícím vzájemnou kompatibilitu, je společné technické řešení a dodání vozidel a mobilní i traťové části systému pro automatické řízení a zabezpečení jízdy vlaků.

Nejvyšší provozní rychlost jednotek je 80 kilometrů za hodinu. Podlaha je tvořena kompozitními panely skládajícími se z korku a hliníku, které mají nižší hmotnost a absorbují zvuk. Jednotky disponují vysoce redundantním trakčním a brzdovým systém, který zajišťuje vysokou spolehlivost a elektrodynamické brzdění téměř až do plného zastavení.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.