Průmysl, Industry 4.0 | 15. 04. 2019

Volkswagen a Siemens spolupracují na vývoji platformy Industrial Cloud

• Siemens jako integrační partner zajistí propojení výrobních systémů, strojů a zařízení od různých výrobců ve 122 závodech automobilky Volkswagen
  • Transparentnost a analýza dat budou tvořit technologický základ dalšího zvyšování produktivity společnosti Volkswagen
  • Volkswagen a Siemens chtějí společně s dodavateli strojů a zařízení vyvíjet nová řešení a služby, které by do budoucna mohli využívat všichni partneři platformy Industrial Cloud

Technologická skupina Siemens se stane integračním partnerem pro Volkswagen Industrial Cloud a bude hrát klíčovou úlohu v zajištění, aby stroje a zařízení od různých dodavatelů používané ve 122 výrobních závodech koncernu Volkswagen, byly efektivně propojeny do cloudu. Výsledná transparentnost a analýza dat bude tvořit technologický základ pro další zlepšování produktivity ve výrobních závodech Volkswagen. Siemens a dodavatelé strojů a zařízení navíc zpřístupní aplikace z operačního systému pro internet věcí Siemens MindSphere v platformě Volkswagen Industrial Cloud. Volkswagen a Siemens chtějí společně s dodavateli strojů a zařízení vyvíjet nové funkce a služby pro průmyslový cloud, které následně poskytnou všem budoucím partnerům platformy. Vývoj platformy Volkswagen Industrial Cloud tak nabírá na obrátkách.

„Chceme, aby se naše platforma Volkswagen Industrial Cloud stala partnerskou sítí nabízející digitální funkce, z níž budou mít prospěch všichni zúčastnění. Společnost Siemens pro nás představuje spolehlivého a silného partnera s vynikajícími znalostmi a odbornými zkušenostmi v oblasti digitalizace i průmyslu,“ uvedl Oliver Blume, předseda představenstva koncernu Porsche AG a člen vedení Volkswagen AG odpovědný za výrobu.

„Jsme rádi, že s naší otevřenou platformou pro internet věcí MindSphere můžeme Volkswagen podpořit při vývoji nového řešení průmyslového cloudu. Pomocí MindSphere a našich automatizačních platforem propojíme stroje, výrobní systémy a zařízení mnohem efektivněji. Volkswagen, jeho dodavatelé a výrobci strojů tak budou moci naplno využít potenciál výrobních dat. Tento krok jim pomůže zvýšit efektivitu a flexibilitu výroby a následně zvyšovat i její kvalitu,“ uvedl člen představenstva koncernu Siemens AG Klaus Helmrich.

Při spolupráci s automobilkou Volkswagen využívá Siemens především své komplexní znalosti a zkušenosti z automatizace a propojování strojů a zařízení se světem průmyslového internetu věcí. Kromě aplikací z platformy MindSphere nabídne i průmyslová řešení v oblasti edge computingu. Tento přístup umožňuje zpracování dat z výroby před jejich přenosem do průmyslového cloudu přímo v zařízení nebo stroji, stejně jako během výrobního procesu. To přináší další možnosti optimalizace komplexních výrobních procesů a zvýšení kvality dat v rámci platformy Volkswagen Industrial Cloud.

Siemens a další partneři operačního systému MindSphere nabízejí také aplikace v oblasti prediktivní údržby strojů s optimalizovanými, předem vypočtenými cykly údržby, které mohou být následně zavedeny ve všech závodech koncernu Volkswagen prostřednictvím cloudu. Tím se zvýší efektivita kontroly výrobního prostředí a dodavatelského řetězce, jelikož poznatky získané z analýzy dat budou moci využít i připojení dodavatelé a výrobci strojů. Platforma Volkswagen Industrial Cloud, kterou Volkswagen vyvíjí společně s Amazon Web Services (AWS), položí základy pro ucelenou digitalizaci výroby a logistiky celého koncernu. V dlouhodobém plánu je začlenit do systému i globální dodavatelský řetězec, který čítá přes 30 tisíc lokalit u více než 1500 dodavatelů a partnerských společností. Do budoucna by měla být platforma Industrial Cloud dostupná i dalším partnerům.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com