Energetika, Smart Cities | 17. 12. 2018

Ultrarychlá 450 kW nabíjecí stanice pro elektromobily spoléhá na technologie Siemens

V bavorském Jettingen-Scheppach, vedle dálnice A8, byla uvedena do provozu ultra rychlá stanice 450 kW pro elektromobily, která dokáže zvýšit dojezdovou vzdálenost o 100 kilometrů za 3 minuty. Nabíjecí stanice je součástí projektu „Fast Charge“, který má za cíl zkrátit nabíjení elektromobilů tak, aby bylo srovnatelné s tankováním na běžné čerpací stanici.

Zvýšení nabíjecí kapacity na 450 kW, což je až devítinásobek standardu, který je k dispozici na současných rychlonabíjecích stanicích využívajících stejnosměrný proud, umožňuje zásadní snížení doby nabíjení. Rychlost a pohodlí jsou přitom klíčové pro zvýšení atraktivity elektromobilů. Nabíjecí zařízení je připojené do místní distribuční sítě a vzhledem k modulární architektuře umožňuje nabíjet současně jedním kabelem 450 kW a druhým 175 kW. Vše je v současnosti k dispozici zdarma, nabíjecí stanici mohou využít elektromobily všech značek s konektorem CCS2. Nabíjecí kapacita se automaticky přizpůsobí maximální povolené kapacitě nabíjení vozidla.

Nabíječka je připravena pro palubní napětí elektromobilů až 920 V, tedy na hladinu, pro kterou se elektrická auta teprve připravují – prvním z těchto aut bude Porsche Taycan, které by mělo být na trhu v průběhu roku 2019. Na stejné palubní napětí jsou ale již připraveny i Siemens 50 kW rychlonabíjecí stanice.

Výzkumný projekt „Fast Charge“ provozuje průmyslové konsorcium pod vedením BMW Group, vedle společnosti Siemens AG jsou jeho členy Allego GmbH, Phoenix Contact E-Mobility GmbH, Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG.

Zprovozněný 450 kW prototyp používá chlazené HPC (High Power Charging) kabely od společnosti Phoenix Contact. K životnímu prostředí šetrná chladící kapalina je směsí vody a glykolu, a chladící okruh je napůl otevřený. Oproti hermeticky uzavřeným systémům s olejem tak umožňuje snadnější údržbu.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.