Energetika, Smart Cities | 17. 12. 2018

Ultrarychlá 450 kW nabíjecí stanice pro elektromobily spoléhá na technologie Siemens

V bavorském Jettingen-Scheppach, vedle dálnice A8, byla uvedena do provozu ultra rychlá stanice 450 kW pro elektromobily, která dokáže zvýšit dojezdovou vzdálenost o 100 kilometrů za 3 minuty. Nabíjecí stanice je součástí projektu „Fast Charge“, který má za cíl zkrátit nabíjení elektromobilů tak, aby bylo srovnatelné s tankováním na běžné čerpací stanici.

Zvýšení nabíjecí kapacity na 450 kW, což je až devítinásobek standardu, který je k dispozici na současných rychlonabíjecích stanicích využívajících stejnosměrný proud, umožňuje zásadní snížení doby nabíjení. Rychlost a pohodlí jsou přitom klíčové pro zvýšení atraktivity elektromobilů. Nabíjecí zařízení je připojené do místní distribuční sítě a vzhledem k modulární architektuře umožňuje nabíjet současně jedním kabelem 450 kW a druhým 175 kW. Vše je v současnosti k dispozici zdarma, nabíjecí stanici mohou využít elektromobily všech značek s konektorem CCS2. Nabíjecí kapacita se automaticky přizpůsobí maximální povolené kapacitě nabíjení vozidla.

Nabíječka je připravena pro palubní napětí elektromobilů až 920 V, tedy na hladinu, pro kterou se elektrická auta teprve připravují – prvním z těchto aut bude Porsche Taycan, které by mělo být na trhu v průběhu roku 2019. Na stejné palubní napětí jsou ale již připraveny i Siemens 50 kW rychlonabíjecí stanice.

Výzkumný projekt „Fast Charge“ provozuje průmyslové konsorcium pod vedením BMW Group, vedle společnosti Siemens AG jsou jeho členy Allego GmbH, Phoenix Contact E-Mobility GmbH, Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG.

Zprovozněný 450 kW prototyp používá chlazené HPC (High Power Charging) kabely od společnosti Phoenix Contact. K životnímu prostředí šetrná chladící kapalina je směsí vody a glykolu, a chladící okruh je napůl otevřený. Oproti hermeticky uzavřeným systémům s olejem tak umožňuje snadnější údržbu.

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.