Technologie budov, Smart Cities | 02. 04. 2019

Tomáš Hüner ředitelem provozní společnosti Smart Infrastructure společnosti Siemens

Tomáš Hüner byl k 1. dubnu 2019 jmenován ředitelem provozní společnosti (operating company) Smart Infrastructure společnosti Siemens. Cílem Smart Infrastructure je propojovat energetické systémy s širokým portfoliem stavebních technologií Siemens.

Portfolio Smart Infrastructure zahrnuje jak oblast energetiky, tak technologií budov, na které jsou vznášeny, díky rostoucímu počtu obyvatel ve městech, stále větší nároky. Vedle tradičních řešení či produktů Smart Infrastructure klade důraz na trendy digitalizace, decentralizace a dekarbonizace, mimo jiné se zaměřuje na distribuované hospodaření s energiemi, smart grids, řešení pro elektromobilitu, integrační služby v rámci internetu věcí (IoT), efektivitu budov nebo akumulaci elektrické energie.

Tomáš Hüner zastával funkci ministra průmyslu a obchodu od prosince 2017 do června 2018, po tuto dobu přerušil výkon funkce ředitele divize Energy Management ve společnosti Siemens. Před nástupem do firmy Siemens v říjnu 2015 působil jako předseda dozorčí rady a ředitel energetických zdrojů společnosti Vršanská uhelná a.s. V letech 2006 až 2014 pracoval jako předseda dozorčí rady společnosti ČEPS, a. s., současně, mezi roky 2011–2014, zastával pozici předsedy dozorčí rady společnosti OTE, a.s. Jako náměstek ministra průmyslu a obchodu vedl tvorbu legislativy a koncepcí v energetice a průmyslu (2006–2011). V letech 1994–2002 působil jako předseda představenstva a generální ředitel Severomoravská energetika, a.s.

Společnost Siemens představila svou novou strukturu v srpnu loňského roku a v platnost vstoupila se začátkem nového fiskálního roku společnosti dne 1. října 2018. Její postupné zavádění bylo dokončeno k 31. březnu 2019. V rámci nové struktury byly sloučeny stávající divize společnosti (divize Energy Management, Building Technologies, Power and Gas, Digital Factory, Process Industries and Drives) a vznikly tři nové provozní společnosti: Smart Infrastructure, Digital Industries a Gas and Power. Do úrovně koncernu spadají také tři strategické společnosti – Siemens Healthineers, Siemens Gamesa Renewable Energy a Siemens Mobility.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com