Technologie budov, Smart Cities | 02. 04. 2019

Tomáš Hüner ředitelem provozní společnosti Smart Infrastructure společnosti Siemens

Tomáš Hüner byl k 1. dubnu 2019 jmenován ředitelem provozní společnosti (operating company) Smart Infrastructure společnosti Siemens. Cílem Smart Infrastructure je propojovat energetické systémy s širokým portfoliem stavebních technologií Siemens.

Portfolio Smart Infrastructure zahrnuje jak oblast energetiky, tak technologií budov, na které jsou vznášeny, díky rostoucímu počtu obyvatel ve městech, stále větší nároky. Vedle tradičních řešení či produktů Smart Infrastructure klade důraz na trendy digitalizace, decentralizace a dekarbonizace, mimo jiné se zaměřuje na distribuované hospodaření s energiemi, smart grids, řešení pro elektromobilitu, integrační služby v rámci internetu věcí (IoT), efektivitu budov nebo akumulaci elektrické energie.

Tomáš Hüner zastával funkci ministra průmyslu a obchodu od prosince 2017 do června 2018, po tuto dobu přerušil výkon funkce ředitele divize Energy Management ve společnosti Siemens. Před nástupem do firmy Siemens v říjnu 2015 působil jako předseda dozorčí rady a ředitel energetických zdrojů společnosti Vršanská uhelná a.s. V letech 2006 až 2014 pracoval jako předseda dozorčí rady společnosti ČEPS, a. s., současně, mezi roky 2011–2014, zastával pozici předsedy dozorčí rady společnosti OTE, a.s. Jako náměstek ministra průmyslu a obchodu vedl tvorbu legislativy a koncepcí v energetice a průmyslu (2006–2011). V letech 1994–2002 působil jako předseda představenstva a generální ředitel Severomoravská energetika, a.s.

Společnost Siemens představila svou novou strukturu v srpnu loňského roku a v platnost vstoupila se začátkem nového fiskálního roku společnosti dne 1. října 2018. Její postupné zavádění bylo dokončeno k 31. březnu 2019. V rámci nové struktury byly sloučeny stávající divize společnosti (divize Energy Management, Building Technologies, Power and Gas, Digital Factory, Process Industries and Drives) a vznikly tři nové provozní společnosti: Smart Infrastructure, Digital Industries a Gas and Power. Do úrovně koncernu spadají také tři strategické společnosti – Siemens Healthineers, Siemens Gamesa Renewable Energy a Siemens Mobility.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.