Doprava a logistika, Průmysl | 22. 07. 2020

Technologie Siemens umožňují víceúrovňovou výrobu sportovních automobilů

Vzhledem k několika stavebním omezením musela být výrobní linka finální montáže postavena vertikálně. Proto také byla vyvinuta výrobní koncepce, ve které se každé její patro používá pro výrobní účely
  • Maximální flexibilita výroby s využitím automaticky řízených vozidel – AGV (z angl. Automated Guided Vehicles)
  • Prostorově optimální konstrukce díky řešení Siemens pro technologii dopravníků
  • Rekordně krátká doba instalace všech součástí technologie dopravníků za 4,5 měsíce

Během necelých 5 měsíců dokázala společnost Siemens nainstalovat veškeré komponenty dopravníkové technologie pro finální montáž prvního, plně elektrického automobilu Porsche Taycan. Společnost Siemens v porovnání s obdobnými projekty zkrátila dobu od instalace po výrobu prvního vozidla na polovinu.

Díky efektivnímu řízení projektu bylo možné linku postavit souběžně s ostatními aktivitami závodu a za provozu výroby sportovních automobilů. Celý proces finální montáže byl realizován na základě inženýrské platformy Siemens TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal). Tento proces je plně automatizován řídicími systémy Simatic a vybaven pohony společnosti Siemens.

Pro dosažení maximální flexibility, výrobce sportovních vozů zvolil tzv. „Flexi-Line“ - automaticky řízená vozidla (AGV) vybavená technologiemi Siemens, která převážejí karoserie automobilů z jednoho výrobního pracoviště na druhé. Provozní cykly je tak možné přizpůsobit aktuálním potřebám – např. zastavit AGV pro výkon automatizovaného úkonu a poté jej rozjet na další pracoviště.

Řešení dopravníků od společnosti Siemens propojuje jednotlivá pracoviště a zajišťují přepravu karoserií. Součástí řešení je kromě automaticky řízených vozidel i dopravník dveří a EMS (z angl. Electric monorail system) s robustními naklápěcími rameny, jež výrazně zlepšují ergonomii pracoviště – karoserie se mohou otáčet o 110 stupňů v obou směrech a zaměstnanci tak mají bezproblémový přístup k vozidlu ze všech stran.

Vzhledem k několika stavebním omezením byla výrobní linka finální montáže postavena vertikálně v několika úrovních.

Sportovní automogily Porsche Taycan se vyrábějí v Německu, v mateřském závodě Stuttgart – Zuffenhausen.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace aautomatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz, http://siemens130let.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, vytvořila skupina Siemens tržby 58,5 miliard EUR a čistý příjem 5,6 miliardy EUR. K 30. září 2019 měla společnost na celém světě kolem 295 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.