Doprava a logistika, Průmysl | 22. 07. 2020

Technologie Siemens umožňují víceúrovňovou výrobu sportovních automobilů

Vzhledem k několika stavebním omezením musela být výrobní linka finální montáže postavena vertikálně. Proto také byla vyvinuta výrobní koncepce, ve které se každé její patro používá pro výrobní účely
  • Maximální flexibilita výroby s využitím automaticky řízených vozidel – AGV (z angl. Automated Guided Vehicles)
  • Prostorově optimální konstrukce díky řešení Siemens pro technologii dopravníků
  • Rekordně krátká doba instalace všech součástí technologie dopravníků za 4,5 měsíce

Během necelých 5 měsíců dokázala společnost Siemens nainstalovat veškeré komponenty dopravníkové technologie pro finální montáž prvního, plně elektrického automobilu Porsche Taycan. Společnost Siemens v porovnání s obdobnými projekty zkrátila dobu od instalace po výrobu prvního vozidla na polovinu.

Díky efektivnímu řízení projektu bylo možné linku postavit souběžně s ostatními aktivitami závodu a za provozu výroby sportovních automobilů. Celý proces finální montáže byl realizován na základě inženýrské platformy Siemens TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal). Tento proces je plně automatizován řídicími systémy Simatic a vybaven pohony společnosti Siemens.

Pro dosažení maximální flexibility, výrobce sportovních vozů zvolil tzv. „Flexi-Line“ - automaticky řízená vozidla (AGV) vybavená technologiemi Siemens, která převážejí karoserie automobilů z jednoho výrobního pracoviště na druhé. Provozní cykly je tak možné přizpůsobit aktuálním potřebám – např. zastavit AGV pro výkon automatizovaného úkonu a poté jej rozjet na další pracoviště.

Řešení dopravníků od společnosti Siemens propojuje jednotlivá pracoviště a zajišťují přepravu karoserií. Součástí řešení je kromě automaticky řízených vozidel i dopravník dveří a EMS (z angl. Electric monorail system) s robustními naklápěcími rameny, jež výrazně zlepšují ergonomii pracoviště – karoserie se mohou otáčet o 110 stupňů v obou směrech a zaměstnanci tak mají bezproblémový přístup k vozidlu ze všech stran.

Vzhledem k několika stavebním omezením byla výrobní linka finální montáže postavena vertikálně v několika úrovních.

Sportovní automogily Porsche Taycan se vyrábějí v Německu, v mateřském závodě Stuttgart – Zuffenhausen.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.