Průmysl, Industry 4.0 | 30. 01. 2019

Technologie Siemens pomáhají balicím strojům Viking Mašek dobýt globální trhy

Rodinná firma Viking Mašek se sídlem ve středočeské Vlašimi patří k předním světovým výrobcům balicí techniky. Zaměřuje se zejména na potravinářský a farmaceutický průmysl a pro řízení svých strojů využívá nejen řídicí systémy Siemens Simatic a Simotion, ale i pohony a další technologie Siemens. Moderní sáčkový balicí stroj Viking Mašek MS 400, pro který nově otevřené Aplikační centrum pro výrobní stroje Siemens vyvíjí řídicí aplikace, představuje balicí stroj budoucnosti.

Balicí stroje Viking Mašek z Vlašimi vybavené řídicími jednotkami a pohony Siemens nacházejí uplatnění v závodech předních světových výrobců potravin, léčiv nebo pracích prostředků. „S výrobky, které zabalily naše stroje, se ve světě denně setkávají milióny lidí,“ uvádí Lukáš Mašek, spolumajitel a obchodní ředitel firmy. „Müsli tyčinky Emco, káva Starbucks nebo prací prášek Persil – všechny tyto výrobky balí naše stroje vybavené systémy Siemens,“ dodává.

Aby se české balicí stroje z Vlašimi v globální konkurenci probojovaly až k největším výrobcům, musí být především spolehlivé a doprovázet je musí ten nejlepší servis. „Velcí výrobci si nemohou dovolit odstávky, proto využíváme ty nejspolehlivější řídicí jednotky Siemens Simatic a Simotion a elektrické pohony Sinamics, které dokážou splnit ty nejpřísnější požadavky našich zákazníků,“ vysvětluje Lukáš Mašek. „Náš úspěch stojí na dokonalém servisu: od vývoje komplexních řešení, přes virtuální zprovoznění po nepřetržitou technickou podporu poskytovanou na místě nebo vzdáleně,“ vyjmenovává, co stojí za úspěchem rodinné firmy.

Pro inteligentní balicí stroj Viking Mašek MS 400 pražské Aplikační centrum pro výrobní stroje Siemens vyvíjí nové aplikace pro řídicí jednotky Simatic. „Simatic je nejen spolehlivý, ale také velmi flexibilní a uživatelsky příjemný řídicí systém,“ vysvětluje ředitel aplikačního centra Sebastian Thiemann. „Díky novým aplikacím v Simaticu získá Viking Mašek ještě více obchodních příležitostí pro toto zařízení,“ dodává.

Rodinná firma Viking Mašek vznikla ve Vlašimi v 60. letech minulého století jako Výzkumný ústav balicích strojů, jehož aktivity v roce 1992 převzal Ing. Rudolf Mašek. Dnes společnost vedou jeho synové a vyrábí ve dvou závodech v České republice (Vlašim, Nejdek) a dalším v americkém Oostburgu. S výrobky zabalenými stroji Viking Mašek se setkávají spotřebitelé na všech kontinentech. V České republice firma zaměstnává přes dvě stovky lidí a plánuje další růst. Viking Mašek vyrábí také nejrychlejší balicí stroj na světě: jmenuje se Velocity a s řídicími jednotkami Simotion dokáže zabalit až 300 sáčků bonbónů nebo oříšků za minutu v jedné řadě.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.