Doprava a logistika, Smart Cities, Inovace | 12. 01. 2021

Technologie Siemens na nejmodernějším autobusovém nádraží v Hamburku

Dobíjecí technologie nízkého a vysokého napětí pro autobusové depo Alsterdorf v Hamburku (Hamburger Hochbahn AG)

Důmyslná instalace technologií na střeše

Důležitý krok k přechodu na ekologickou dopravu v Hamburku

Společnost Siemens Infrastructure získala významnou zakázku od společnosti Hamburger Hochbahn, největšího poskytovatele místní dopravy v hanzovním městě. Siemens vybaví dva ze šesti terminálů v autobusovém depu Alsterdorf celkem 96 dobíječkami a technologií pro nízké a vysoké napětí.

Zahájení provozu je plánováno na léto 2021. S celkovým počtem 240 parkovacích míst je Alsterdorf jedním z největších a nejmodernějších autobusových nádraží pro elektrické autobusy v Evropě.

Společnost Hamburger Hochbahn si dala za cíl vyměnit do konce tohoto desetiletí celou svoji flotilu čítající přibližně 1 000 autobusů za klimaticky šetrná vozidla bez emisí. Souběžně s nákupem vozů probíhá i přestavba infrastruktury depa, aby bylo možné autobusy nabíjet a udržovat.

„Při vybavování autobusových dep potřebnou dobíjecí infrastrukturou je pro nás důležité mít jednoho partnera, který bude dodávat jak dobíjecí infrastrukturu připravenou na budoucnost, tak všechny elektrické součásti a služby. Takového partnera jsme našli ve společnosti Siemens,“ řekl Bastian Schmidt, vedoucí projektu pro infrastrukturu elektromobility ve společnosti Hamburger Hochbahn AG.

Objednávka zahrnuje 48 dobíjecích stanic Sicharge UC 200 s dobíjecími konektory CCS na autobusové přístřešky, technologii nízkého a vysokého napětí a pětiletou servisní smlouvu. Každá dobíjecí stanice disponuje dobíjecím výkonem 150 kW a dodává autobusům elektřinu, když nejsou v provozu. Veškerá nabíjecí technologie je umístěna v technologickém řídícím centru, které je umístěno na střeše parkovacích přístřešků. Nabíjecí kabel je veden podél střechy přímo k nabíjecím stanicím, což umožňuje nejlepší využití prostoru depa.

„Kromě snadno upgradovatelné infrastruktury je důležitá hlavně úspora místa při integraci technologie nabíjení, zejména v městské infrastruktuře. V tomto projektu byla instalace na střeše vhodným řešením,“ řekl Jean-Christoph Heyne, vedoucí oddělení Future Grids společnosti Siemens Smart Infrastructure. „Jsem rád, že v tomto případě jsme nevynikli pouze díky naší flexibilní nabíjecí infrastruktuře, ale i díky splnění náročných požadavků zákazníka na udržitelnost. Například naše portugalská továrna, kde se nabíjecí stanice vyrábějí, odebírá elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů. Dodáváme proto udržitelně vyráběné technologie pro udržitelnější města.“

Autobusové nádraží Alsterdorf má rozlohu 45 000 m2 a bylo uvedeno do provozu v dubnu 2019 společností Hamburger Hochbahn. Jedná se o jedno z nejpokrokovějších autobusových dep v Evropě a také o první v Německu, které je určeno výhradně pro bezemisní autobusy. V budoucnu budou autobusy napájeny zelenou elektřinou v šesti terminálech.

Autobusové nádraží Alsterdorf je nejnovějším z celkem sedmi míst společnosti Hochbahn. Od roku 2020 nakupuje společnost Hochbahn pouze bezemisní autobusy.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com