Doprava a logistika | 13. 10. 2021

Světová premiéra: DB a Siemens Mobility představují první automatický vlak na veřejné železnici pod dohledem ETCS

• S-Bahn Hamburg: Hanzovní město je průkopníkem digitálního železničního provozu
  • Cestující těží z rozšířených železničních služeb a větší přesnosti

Německé dráhy (DB) a společnost Siemens Mobility společně vyvinuly první vlak na světě, který se na železnici pohybuje sám. Dr. Richard Lutz, generální ředitel DB, a Dr. Roland Busch, generální ředitel Siemens AG, společně s dr. Peterem Tschentscherem, starostou města Hamburk, představili dne 11. října 2021 vlak při jeho premiérové jízdě v rámci projektu Digital S-Bahn Hamburg.

Vlak je řízen digitální technologií a je plně automatizován. Strojvedoucí zůstává na palubě vozidla a dohlíží na jízdu s cestujícími. Manipulace, jako je například obrat vlaku, se provádí bez přítomnosti palubního personálu. Partneři projektu DB, Siemens Mobility a město Hamburk investovali do digitálního S-Bahnu, který je součástí projektu DB Digital Rail Germany, celkem 60 milionů eur.

Dr. Richard Lutz, generální ředitel společnosti DB: "Dnes zažíváme skutečný přelom epochy: Železnice dorazila do digitální budoucnosti a digitální železnice v Německu se stala skutečností. S automatizovaným provozem na železnici můžeme našim cestujícím nabídnout výrazně rozšířené, spolehlivější a tím i kvalitnější služby, aniž bychom museli položit jediný kilometr nových tratí. Naším cílem je učinit železniční dopravu atraktivní pro stále větší počet lidí, jen tak můžeme dosáhnout revoluce v dopravě."

"Děláme železniční dopravu inteligentnější. Vlaky jezdí automaticky podle dokonalého jízdního řádu, s přesností na vteřinu a s optimalizací spotřeby energie," říká Dr. Roland Busch, generální ředitel společnosti Siemens AG. "Tímto způsobem podporujeme našeho partnera Deutsche Bahn v cíli zatraktivnit cestování vlakem a chránit klima. Díky naší technologii mohou naši zákazníci přepravit až o 30 procent více cestujících, výrazně zlepšit dochvilnost a ušetřit náklady na energie až o 30 procent. Digitální S-Bahn Hamburg je světovým unikátem. Nová technologie už byla oficiálně schválena, a protože má otevřená rozhraní, mohou jej okamžitě používat všichni provozovatelé na celém světě pro všechny typy vlaků.

Dr. Peter Tschentscher, první starosta Svobodného a hanzovního města Hamburk: "Digitalizace má velký potenciál pro celou síť S-Bahn v Hamburku. Vytváříme větší kapacity na stávajících tratích a zvyšujeme spolehlivost a přesnost železniční dopravy. Premiéra digitálního S-Bahnu na světovém kongresu ITS je silným signálem pro efektivní a ke klimatu šetrnou mobilitu budoucnosti."

Premiérová jízda digitálního S-Bahnu se uskutečnila u příležitosti otevření světového kongresu ITS (Intelligent Transport Congress), který se koná v Hamburku. Během kongresu jsou v provozu čtyři digitální vozidla S-Bahn na 23kilometrovém úseku linky S-Bahn číslo 21 mezi zastávkami Berliner Tor a Bergedorf/Aumühle.

Technickým základem digitálního železničního provozu je budoucí evropská norma pro automatický provoz vlaků (ATO) v kombinaci s evropským vlakovým zabezpečovačem (ATO over ETCS). Vlaky přijímají řídící signály z centrály prostřednictvím digitálního rádiového spojení. Čtyři digitální vozidla S-Bahn v Hamburku budou od prosince zajišťovat pravidelnou osobní dopravu. Plány na digitalizaci celého systému S-Bahn v Hamburku do konce desetiletí jsou již v procesu a probíhají investice do vozidel a infrastruktury. Předpokládá se, že tato technologie bude využívána celostátně pro regionální a hlavní železniční systémy.

DB představuje další inovace na světovém kongresu ITS v Hamburku

Od 11. do 15. října se v Hamburku koná kongres ITS, který je celosvětovou přehlídkou budoucnosti mobility. Na největším světovém veletrhu pro dopravu a logistiku představí své inovace firmy z celého světa. DB představí inovace v oblasti infrastruktury, železničních zastávek, dálkové a regionální dopravy a propojené mobility. V loňském roce prodloužily DB a město Hamburk své partnerství v oblasti chytrých měst z roku 2017 o dalších pět let. Oba partneři plánují využívat digitální technologie a inovativní nápady, aby zatraktivnili místní veřejnou dopravu a vlaková nádraží pro cestující. Tento trend je již nyní patrný na nádraží Dammtor, které je vstupní branou na světový kongres ITS. Vylepšené displeje s informacemi o vlacích a nový orientační systém pomáhají všem cestujícím a hostům najít cestu. Zvláštní atmosféru na nádraží vytvářejí vitríny navržené umělci.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.