Energetika, Smart Cities | 16. 05. 2019

Startuje rallye elektromobilů, Siemens je jejím technologickým partnerem

Ivo Hykyš, manažer pro elektromobilitu a jeho tým

V Táboře dnes odstartoval osmý ročník Czech New Energies Rallye, nejvýznamnější tuzemské soutěže pro elektromobily a vozy s alternativním pohonem. Společnost Siemens, dodavatel komplexního řešení pro nabíjecí infrastrukturu elektromobilů, je technologickým partnerem třídenního podniku. Rallye se koná pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace.

Czech New Energies Rallye se uskuteční ve dnech 16. až 18. května v jižních Čechách, centrem soutěže je Český Krumlov. Pořadí určuje dodržování pořadatelem stanovené průměrné rychlosti, letos poprvé však budou přihlášené posádky hodnoceny podle regulí Mezinárodní automobilové federace (FIA) také na základě spotřebované energie. Během tří dnů účastníci ujedou na 620 km. Kromě speciálního testu na uzavřeném okruhu v Českých Budějovicích, který kopíruje rychlostní zkoušku souběžně konané 47. Rallye Český Krumlov, probíhá klání ekologických vozidel v běžném provozu bez jakýchkoliv uzavírek. Czech New Energies Rallye je součástí třináctidílného světového poháru elektromobilů, který FIA organizuje.

Společnost Siemens posílí jako technologický partner akce místní dobíjecí infrastrukturu a poskytne pro potřeby soutěže rychlonabíjecí stanici CPC 50 kW. Ta bude umístěna na výstavišti v Českých Budějovicích a poslouží závodníkům, delegátům FIA i organizátorům. CPC (Compact Power Charger) 50 kW nabízí široký rozsah výstupního napětí na DC konektorech – 30 až 920 V, což umožňuje efektivně nabíjet elektromobily s různou úrovní palubního napětí trakční baterie. Díky těmto vlastnostem je mimořádně vhodná pro budování české páteřní nabíjecí infrastruktury. Siemens organizátorům navíc poskytne elektromobil BMW i3 ze své firemní flotily. Aktuálně český Siemens ve svém vozovém parku provozuje 10 elektromobilů, řidiči s nimi za poslední rok dohromady najeli přes 160 000 km.

Kromě dobíjecí infrastruktury budou Siemens na New Energies Rallye reprezentovat i dvě soutěžní posádky s řidiči Tomášem Hünerem, ředitelem pro oblast Smart Infrastructure a Ivo Hykyšem, manažerem pro elektromobilitu.

Bližší informace o Siemens řešení pro nabíjení elektrických vozidel jsou k dispozici www.siemens.cz/elektromobilita, kompletní program 8. Czech New Energies Rallye 2019 je k dispozici www.rallye-newenergies.cz.

Citace

Ivo Hykyš, manažer pro elektromobilitu

„Elektromobilitu čeká v Česku přelomový rok. Očekáváme přelomové modely elektromobilů, podstatné rozšíření dobíjecí infrastruktury a razantní nárůst počtu elektromobilů. Czech New Energies Rallye je skvělým důkazem smysluplnosti elektromobility a je vnímána jako mladší bratr „klasické“ Rallye Český Krumlov. Je docela dobře možné, že za několik let svého staršího bratra přeroste.“

Pavel Kacerovský, organizátor Czech New Energies Rallye

„Těší nás, že v letošním roce můžeme na startu soutěže přivítat celkem 38 posádek, z nichž třiadvacet jede s čistými elektromobily. I díky technologickému partnerství se společností Siemens jsme pro ně mohli připravit náročnou trať, zejména úvodní etapa s nabíjením na veřejných stanicích bude pro účastníky velkou výzvou.“

„I když se za uplynulý rok nabíjecí infrastruktura pro majitele vozů na elektřinu výrazně zlepšila, podle mého názoru stále nejsme na rozmach tohoto pohonu budoucnosti dostatečně připraveni. Doufám, že námi pořádaná Czech New Energies Rallye představí atraktivitu elektromobility a může být pro všechny impulsem k dalšímu rozšíření nabíječek nejen v jižních Čechách.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.