Energetika, Doprava a logistika | 08. 10. 2020

Společnosti Siemens Mobility a Siemens Energy spolupracují v oblasti vývoje technologií pro aplikaci vodíku v dopravě

• Memorandum o spolupráci na společně řešeném vodíkovém systému pro železnici
  • Společnosti Siemens Energy a Siemens Mobility dekarbonizují odvětví dopravy

Společnosti Siemens Mobility a Siemens Energy podepsaly memorandum o spolupráci na společném vývoji a nabídce vodíkových systémů pro železniční dopravu. Cílem projektu je společně vyvinout moderní komplexně řešené vodíkové technologie pro železniční dopravu, zahrnující infrastrukturní i vozidlovou část, a nabídnout je zákazníkům k rozvoji uplatnění vodíku v dopravě v Německu a v dalších evropských zemí s cílem podpořit dekarbonizaci dopravy.

„Cílem Siemens Energy je zcela bezemisní výroba elektrické i tepelné energie využitím obnovitelných zdrojů. Propojením se sektorem mobility lze zajistit energii zcela bez emisí, za použití zeleného vodíku. Tedy vodíku, který se vyrobí elektrolýzou vody za pomocí elektřiny získané z obnovitelných zdrojů“, říká Jaroslav Lahoda, ředitel Siemens Energy, s.r.o. „Ve spolupráci se Siemens Mobility chceme mimo jiné poskytnout řešení výroby vodíku i pro plnící stanice vodíkových vozidel.“

„Naše spolupráce se společností Siemens Energy připravuje cestu pro udržitelnou mobilitu šetrnou k životnímu prostředí. Tímto způsobem můžeme dlouhodobě podporovat naše zákazníky při nahrazování jejich naftou poháněných vozidel, provozovaných na neelektrifikovaných železničních tratích, vozidly bez emisí, poháněných vodíkem. Spolu se společností Siemens Energy můžeme dokonce nabídnout vodíkové technologie v modelu „vodík jako služba“ po celou dobu životnosti vozidla, “ říká Albrecht Neumann, ředitel oddělení Kolejových vozidel společnosti Siemens Mobility.

V příštích dvaceti letech budou v Evropě postupně nahrazeny tisíce naftou poháněných železničních vozidel alternativami přívětivějšími k životnímu prostředí. Naftou poháněná vozidla zajišťují v současnosti provoz na neelektrifikovaných železničních tratích. Například v Německu tvoří neelektrifikované tratě přibližně 50 procent celé železniční sítě. K náhradě naftou poháněných vozidel vozidly bezemisními je podle místních podmínek vhodné použít elektrický trakční pohon ve třech základních alternativách: liniová elektrifikace a elektrická vozidla pro trolejové napájení, nabíjecí zdroje a vozidla s lithiovými akumulátory, či vodíkové plnící stanice a vozidla s vodíkovými palivovými články. Pro každou z těchto technologií je nutno koordinovaně řešit infrastrukturní a vozidlovou část. Cílem je společně nabídnout systémové řešení i pro aplikaci vodíku.

Společnosti Siemens Mobility a Siemens Energy plánují společně vyvinout standardizované řešení vodíkové infrastruktury pro provoz vodíkových železničních vozidel společnosti Siemens Mobility a později toto řešení rozšířit v pilotních projektech a v konkrétních zákaznických projektech.

Společnost Siemens Energy uvádí na trh systémy a řešení potřebná pro výrobu a poskytování zeleného vodíku, tedy vodíku připraveného s využitím obnovitelných zdrojů energie, zatímco společnost Siemens Mobility se zaměřuje na řešení železniční dopravy (vozidla, elektrické napájení drah, automatické řízení a zabezpečení kolejové dopravy), včetně údržby vozidel a vybavení dep. Společně mohou společnosti Siemens Energy a Siemens Mobility nabídnout provozovatelům železniční dopravy kompletní řešení. Tím podpoří rozvoj bezemisní energetiky i rozvoj bezemisní dopravy.

Od svého vyčlenění a veřejného vstupu na burzu v pondělí 28. září 2020 už společnost Siemens Energy není součástí skupiny Siemens. Siemens je největším akcionářem společnosti Siemens Energy. Společnosti Siemens Mobility, která patří společnosti Siemens, a Siemens Energy, podepsaly dohodu o výzkumné spolupráci, aby pokračovaly a dále rozšiřovaly své společné úsilí v podpoře aplikace vodíku v dopravě.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.