Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0 | 28. 06. 2021

Společnosti Siemens a InoBat oznámily spolupráci v oblasti vývoje prémiových bateriových článků

Společnost Siemens uvedla, že inovativní výrobce článků pro elektrické vozy InoBat Auto si zvolil její portfolio produktů a řešení v oblasti elektrizace, automatizace a digitalizace k digitalizaci celého řetězce výroby akumulátorů pro elektromobily. Siemens je předním výrobcem a poskytovatelem softwaru pro průmyslovou automatizaci a inteligentní infrastrukturu. S využitím jeho technologií a zkušeností z oboru může proto InoBat využít flexibilní, transparentní a efektivní procesy ve všech oblastech výroby a zajistit si tak nejen trvalý úspěch při výrobě baterií, ale i zkrátit dobu pro jejich uvedení na trh. InoBat využije řešení Siemens i při tvorbě koncepce uceleného digitálního zařízení jak ve svých vědecko-výzkumných centrech, tak zejména v plánovaných gigatovárnách.

„Naším cílem je vytvořit udržitelný výrobní proces orientovaný na celý životní cyklus baterie v rámci očekávaného rozvoje elektromobility,“ uvedl Marián Boček, jeden ze zakladatelů a generální ředitel InoBat Auto.

„Unikátní spojení našeho výzkumu a vývoje a technologií Siemens v oblasti návrhu a simulací dále usnadní výrobu našich prémiových baterií šitých zákazníkům přímo na míru a může zkrátit dobu, která uplyne od chvíle, kdy bateriový článek opustí naši laboratoř, až do výroby ve větším měřítku. Zároveň umožní trvalé plnění cílů v oblasti udržitelného rozvoje a jednotlivých požadavků našich zákazníků.“

V rámci jednotlivých strojních zařízení i výrobních linek hodlá InoBat Auto nasadit nejrůznější produkty a řešení včetně hardwaru, řídicích systémů Simatic, operátorských obrazovek, síťových topologií, standardizovaných strojních rozhraní a monitorování spotřeby energie.

Díky portfoliu řešení Siemens Xcelerator může společnost InoBat vytvořit digitální dvojče na podporu dalšího vývoje prémiových a speciálních článků pro elektromobily. Portfolio Simcenter a sadu softwarových nástrojů NX pak využije v oblasti návrhu a optimalizace fyzikálních i chemických vlastností produktů, kdy do systémů Siemens pro návrh a simulaci vloží výsledky svého patentovaného chemického výzkumu. Kromě produktového vývoje plánují InoBat a Siemens spolupracovat i při vývoji a zavádění komplexní koncepce digitálního podniku ve všech vědecko-výzkumných centrech a gigatovárnách InoBat. Holding tak získá ucelený softwarový ekosystém pro interní i externí zákazníky.

Systémy Teamcenter, Opcenter a MindSphere v kombinaci s automatizačními produkty Siemens pomohou společnosti InoBat zvýšit výkon všech zařízení a zároveň zachovat vysokou úroveň ochrany životního prostředí a operativní účinnosti.

„Elektrické vozy jsou klíčovou součástí budoucí mobility, a důležitým faktorem jejich úspěchu budou i výrobci bateriových článků, jako je InoBat,“ uvedl Edwin Severijn, zástupce Siemens Digital Industries Software. „V tomto segmentu však panuje velice vysoká konkurence a výrobci akumulátorů musí zavádět komplexní procesy, aby se udrželi na vrcholu. Díky našemu portfoliu Xcelerator může InoBat vytvářet přesné digitální modely, a tak zrychlit a optimalizovat procesy plánování, návrhu, zprovoznění a provozu výrobních linek a zařízení.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.