Zdravotnictví, Průmysl, Inovace | 10. 06. 2020

Společnosti Siemens a Exyte spojují své síly pro rychlou výstavbu inteligentních biotechnologických zařízení

• Pandemie Covid-19 má vážný dopad na vývoj a masovou výrobu vakcín a léčiv v současných výrobních zařízeních
  • Společnosti Siemens a Exyte spojují své síly pro rozvoj inteligentních, modulárních a rozšiřitelných biotechnologických zařízení
  • Siemens poskytuje svá řešení pro procesní automatizaci a digitalizaci
  • Exyte nabízí modulární technologii ExyCell® umožňující rychlou výstavbu

• Siemens poskytuje svá řešení pro procesní automatizaci a digitalizaci
  • Exyte nabízí modulární technologii ExyCell® umožňující rychlou výstavbu

Společnosti Siemens, světový lídr v oblasti procesní automatizace, a Exyte, světový lídr v oblasti projektování a výstavby biofarmaceutických výrobních zařízení, spojují své schopnosti v oblasti digitalizace a výrobní inovace. Díky tomu mohou nabídnout komplexní řešení pro rozvoj biofarmaceutického průmyslu.

S ohledem na současné dopady spojené s pandemií Covid-19, farmaceutické společnosti čelí výzvám především v oblasti vývoje a masové výroby nových vakcín a léčiv ve stávajících výrobních zařízeních. Společnosti Siemens a Exyte se zavázaly tyto výzvy řešit a společně nabízejí výrobcům v oblasti biotechnologií a buněčných a genových terapií standardizovaná řešení na klíč. Vše probíhá za podmínek současné správné výrobní praxe cGMP (z angl. current Good Manufacturing Practice) a správné automatizované výrobní praxe GAMP (z angl. Good Automated Manufacturing Practice).

V současné chvíli jsou navrženy první budovy s technologií Siemens a moduly ExyCell® pro výrobu buněčných a genových terapií a pro výrobu biologických látek v Evropě a v Číně.

„Jsme nadšeni ze spolupráce s inovativní firmou Exyte. Můžeme tak zákazníkům poskytnout předem vyrobená, modulární biotechnologická řešení s integrovanou technologií Siemens. Jakožto lídr na trhu pro farmaceutický průmysl nabízíme know-how pro procesní automatizaci s automatizačními platformami Siemens Simatic PCS 7 a WinCC, či napájení a protipožární ochranu modulárních čistých prostor,“ řekl generální ředitel Siemens pro procesní automatizaci Eckard Eberle.

Viceprezident Exyte pro léčiva a biotechnologie, Luca Mussati, dodal: „Naše partnerství se společností Siemens nám umožňuje předem integrovat technologie Siemens do modulů ExyCell, a nabízet tak zákazníkům komplexní řešení pro jejich výrobní zařízení. Navíc naše spolupráce umožňuje zákazníkům využít výhod, které nabízí Průmysl 4.0, aniž by bylo nutné změny projektovat od základu, čímž jim šetříme čas i peníze. Moduly ExyCell jsou vhodné jak pro nové budovy, tak pro rekonstrukce či dovybavení stávajících budov. Mohou být dodány buď ve standardních konfiguracích běžných zařízení, nebo je lze také kombinovat dle individuálních požadavků zákazníka.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.