Průmysl, Industry 4.0 | 29. 04. 2021

Společnost Siemens zvyšuje efektivitu přenosu dat díky průmyslové Wi-Fi 6

Nový standard WLAN IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) se jako první standard nezaměřuje pouze na větší šířku pásma, ale na efektivnější využívání frekvencí
  • Technologie Wi-Fi 6 a 5G posouvají hranice bezdrátové mobilní komunikace v průmyslovém prostředí a firmám přináší nové možnosti a vyšší přenosové rychlosti

Společnost Siemens dlouhodobě vyvíjí řešení pro technologie Wi-Fi 6 a 5G, aby svým zákazníkům mohla poskytnout řešení na míru nejrůznějším průmyslovým požadavkům. Zejména technologie Wi-Fi 6 (standard WLAN IEEE 802.11ax) je prvním standardem, který se nezaměřuje pouze na šířku pásma, ale především na vyšší efektivitu využití frekvencí každého jednotlivého klienta. Navíc umožňuje připojení většího a neustále narůstajícího počtu zařízení v síti.

Současný trend v oblasti automatizace směřuje k automatizačním protokolům, které vyžadují přenos komunikace v reálném čase a souběžně běží v provozu s aplikacemi s vysokými datovými nároky. Pro bezvýpadkový provoz všech aplikací prostřednictvím bezdrátové komunikace je zapotřebí rozšířit mechanismy stávajících standardů. Cílem společnosti Siemens je využít nejen příležitostí, které nejnovější generace komunikačního standardu WLAN IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) přináší, ale dostat se i za hranice těchto možností a vytvořit skutečnou přidanou hodnotu v oblasti automatizace, především s ohledem na spolehlivost a využití v reálném čase.

Nový způsob přenosu dat

Kompletně digitalizovaná továrna se stále větším počtem IIoT zařízení (z angl. Industrial Internet of Things) čelí neustálému nárůstu počtu účastníků v bezdrátové síti. S tím narůstá i potřeba vyšší flexibility a efektivní komunikace.

Proto technologie Wi-Fi 6 přináší nové, vysoce výkonné rozšiřitelné funkce. Jedním z hlavních kroků umožňujících vyšší efektivitu je širokopásmová modulace využívající frekvenční dělení kanálu tzv. OFDMA funkce (z angl. Orthogonal Frequency-Division Multiple Access). Jedná se o metodu přenosu dat, která je již zavedena v mobilní komunikaci, ale je novou funkcí pro bezdrátovou lokální síť WLAN. Díky OFDMA je komunikační kanál rozdělen do několika subkanálů, tzv. zdrojových jednotek (z angl. Resource Units). Tyto subkanály mohou být variabilně seskupeny a použity různými zařízeními. To umožňuje simultánní přenos dat a může snížit latenci a zkrátit dobu komunikačního cyklu a reakční doby pro automatizační řešení.

Efektivní přidělování přenosu dat

Další nová funkce Wi-Fi 6 umožňuje každému zařízení stanovit definovaný cílový interval pro přenos dat, tzv. funkci TWT (z angl. Target Wake Time), která jednotlivé síťové klienty oslovuje pouze dle potřeby komunikace. Klienti v síti tak spotřebovávají méně energie, což může prodloužit dobu provozu a cykly údržby pro WLAN zařízení napájená baterií. Velkou výhodou ve složitých systémech je, že zařízení ve „spícím“ režimu nepřenášejí data, a tak nevyužívají komunikační kanál. To usnadňuje plánování a koordinaci velkého počtu zařízení v síti a umožňuje stabilní komunikaci bez rušení.

Optimální využití kanálů

Nová funkce dle mezinárodního standardu „Spatial Reuse with Basic Service Set (BSS) Coloring“ se snaží opakovaně používat kanály, které jsou sobě prostorově blíže. Za tímto účelem je přiřazena barva (ve formě čísla) a pro každý BSS je definován práh dynamického uvolnění kanálu. Ve výsledku mohou zařízení spolehlivě komunikovat, i když je ve skutečnosti kanál obsazen zařízeními jiné barvy, ale vysílají s nižším výkonem. To eliminuje čekací doby na volný kanál a kanály lze tak efektivněji opakovaně využít.

Infobox

WLAN je zkratka pro „Wireless Local Area Network“ a Wi-Fi (Wireless Fidelity) je jednou z nejběžnějších bezdrátových technologií. 5G je standard pro mobilní komunikaci, který si získává popularitu od roku 2019. Je založen na stávajícím standardu pro mobilní bezdrátové připojení „Long Term Evolution“.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com