Průmysl, Industry 4.0 | 17. 05. 2021

Společnost Siemens uvádí na trh první průmyslový Wi-Fi 6 modul umožňující náročné aplikace Průmyslu 4.0

Nový klientský modul Scalance WUM766-1 je prvním průmyslovým klientským modulem na trhu, který splňuje nejnovější standard bezdrátové sítě LAN IEEE 802.11ax („Wi-Fi 6“)
  • První IWLAN přístupové body a první průmyslový klientský modul Wi-Fi 6 dostupný na trhu.
  • Spolehlivé a vysoce výkonné bezdrátové připojení s maximální rychlostí přenosu dat.
  • Zařízení jsou dostupná ve vysokém krytí a s průmyslovými schváleními pro jednotlivé oblasti průmyslu.

Digitalizace klade rostoucí požadavky na efektivnější bezdrátová síťová řešení. Společnost Siemens proto rozšiřuje své portfolio síťových komponent pro průmyslová řešení IWLAN a představuje první průmyslový klientský modul na trhu Scalance WUM766-1, který splňuje nejnovější standard bezdrátové sítě LAN IEEE 802.11.ax („Wi-Fi 6“). Umožňuje tak spolehlivé a vysoce výkonné bezdrátové připojení, dokonce v krytí IP65.

Kombinace IWLAN klientských modulů s novými přístupovými body Scalance WAM766-1 umožňují uživatelům implementovat náročné aplikace Průmyslu 4.0, jako automaticky řízené vozíky (AGV) nebo dálkově ovládané jeřáby. Při hrubých rychlostech přenosu dat 1201 Mbit/s mohou přístupové body propojit velké množství mobilních zařízení ve stísněných prostorech, jako jsou například systémy v oblasti logistiky.

Síťové IWLAN komponenty lze také použít mimo rozvaděče, např. v železniční dopravě a v průmyslových aplikací v náročném prostředí, díky specifickým průmyslovým schválením a kompaktní a robustní konstrukci s krytím IP65.

Specifická mobilní zařízení v IWLAN sítích lze navíc deaktivovat pomocí funkce režimu spánku v kombinaci s digitálním vstupem / výstupem. To pomáhá šetřit energii, prodlužovat životnost a cykly údržby mobilních IWLAN zařízení napájených z baterií. Díky tomu lze také například dosáhnut energeticky efektivnějšího provozu autonomních vozíků (AGV).

Nové komponenty jsou také vybaveny funkcí určenou zejména pro tzv. průmyslovou oblast s „iPRP“ (z angl. Industrial Parallel Redundancy Protocol) pro redundantní datovou komunikaci přes WLAN, poskytující vysoce dostupnou bezdrátovou komunikaci a maximální dostupnost pro kritické služby. Tuto funkci lze aktivovat pomocí vyměnitelného paměťového média CLP, které také umožňuje snadnou výměnu zařízení v terénu, díky své možnosti ukládání jak konfigurace nastavení komponentu, tak i firmwaru.  Po výměně náhradního IWLAN přístupového bodu nebo klienta je CLP jednoduše přenese. Výměnu tak zvládne i nezaškolená obsluha.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com