Průmysl, Industry 4.0 | 07. 10. 2020

Společnost Siemens představuje novou verzi firmwaru pro optické čtečky s licencí Pat-Genius

Funkce Pat-Genius umožňuje činnost programů s dílčími úkoly, jako jsou rozpoznávání objektů, pozic, textu, ověřování přítomnosti a kontrolu dokončení

Společnost Siemens představuje novou verzi firmwaru pro novou generaci optických čteček řady Simatic MV500. Tato zařízení se mimo jiné vyznačují vysokým rozlišením obrazu až 5,3 megapixelů (Mpx) a velkou pracovní pamětí až 2 GB. Nově je k dispozici pro všechny optické čtečky řady Simatic MV500 licence Pat-Genius pro rozpoznávání objektů. Uživatelé tak mají nově možnost číst nejen 1D čárové kódy a 2D datamatrix kódy, ale také kontrolovat předem určené struktury v obraze, bez ohledu na polohu objektu.

Funkce Pat-Genius umožňuje činnost programů s dílčími úkoly, jako jsou rozpoznávání objektů, pozic, textu, ověřování přítomnosti a kontrolu dokončení. Navíc umožňuje rychlé a spolehlivé použití aplikací jako jsou pick & place, kontrola kvality, detekce polohy a monitorování množství. Díky vícejádrovému procesoru používanému v optických čtečkách řady Simatic MV500 umožňuje licence Pat-Genius minimálně čtyřikrát rychlejší zpracování dat než předchozí řada čteček. Vyšší rozlišení obrazu navíc umožňuje dvojnásobnou velikost objektu, který čteme.

Flexibilní rozpoznávání předmětů

Nová verze Pat-Genius výrazně zlepšuje schopnosti čtení a správu testovaných objektů. Pro dosažení stabilních výsledků čtení je potřeba jen několik uživatelských vstupů, okrajové body přiřazené vzorku jsou tak extrahovány z označené oblasti obrazu a parametrizovány podle jemnosti rozlišení možných změn ve velikosti a poloze otáčení.

Vynikající čtecí výsledky i při nízké kvalitě obrazu

Nová funkce pro předzpracování obrazu navíc zvýšila kvalitu rozpoznávání - to umožňuje bezpečnou detekci i v případě špatné kvality obrazu. Kromě toho lze v jednom programu použít současně několik různých zkušebních vzorků, díky čemuž je možné provést komplexní testy s odpovídajícími výsledky bez nutnosti přeinstalování.

Snadná obsluha a modernizace zařízení

Pat-Genius je snadno ovladatelný, jelikož je integrován do jednotného konceptu ovládání. Každou čtečku z řady Simatic MV500 lze dovybavit licencí, což je zvláště výhodné, pokud jde o náhradní díly. Stávající testovací programy předchozí řady (Simatic MV400) běží beze změny na optických čtečkách řady Simatic MV500. To umožňuje použití výkonného hardwaru nových optických čteček bez nutnosti přeprogramování.

Funkci Pat-Genius lze použít současně se všemi ostatními balíčky řady Simatic MV500. Licence je dodávána jako samostatná licence na USB a lze ji načíst do jakékoliv optické čtečky řady Simatic MV500 prostřednictvím Simatic Automation License Manager (ALM).

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com