Doprava a logistika | 19. 01. 2021

Společnost Siemens Mobility podepsala memorandum o porozumění k vybudování prvního vysokorychlostního železničního systému v Egyptě

• Dohoda zahrnuje výstavbu přibližně 1000 kilometrů dlouhé železniční sítě – prvním projektem je trať o délce 460 kilometrů v hodnotě kolem tří miliard amerických dolarů
  • Vývoj, pořízení a výstavba na klíč včetně 15 let servisních služeb
  • Siemens Mobility dodá vysokorychlostní a regionální vozidla, lokomotivy, železniční infrastrukturu, systémovou integraci a další služby

Národní správa tunelů, vládní agentura v působnosti egyptského Ministerstva dopravy, a společnost Siemens Mobility podepsaly prohlášení o porozumění (MoU) týkající se návrhu, instalace a uvedení do provozu prvního vysokorychlostního systému pro železniční dopravu v zemi - společně s místními společnostmi Orascom Construction S.A.E. a The Arab Contractors (Osman Ahmed Osman & Co.). Dohoda zahrnuje vybudování železniční sítě dlouhé 1 000 kilometrů, přičemž prvním projektem bude vysokorychlostní trať dlouhá 460 kilometrů s hodnotou kontraktu kolem tří miliard amerických dolarů. Společnost Siemens Mobility bude rovněž poskytovat servisní služby.

Memorandum o porozumění podepsali Essam Waly, prezident egyptské Národní správy tunelů, a Michael Peter, generální ředitel společnosti Siemens Mobility, na schůzce 14. ledna 2021 v Káhiře. Toho byli svědky předseda vlády Mostafa Madbouly, ministr dopravy Kamel Al Wazir, generální ředitel společnosti Siemens Joe Kaeser a zástupce generálního ředitele společnosti Siemens Roland Busch.

"Je nám ctí a jsme hrdí na to, že můžeme rozšířit naše důvěryhodné partnerství s Egyptem. Budováním vysoce efektivního železničního systému pro tuto zemi budeme podporovat egyptské občany dostupnou, čistou a spolehlivou dopravou," řekl Joe Kaeser, prezident a generální ředitel společnosti Siemens AG. „Po velmi úspěšném energetickém megaprojektu nyní společně s našimi partnery chceme zopakovat tohoto vizionářského ducha v odvětví dopravy.“

„Jsme rádi, že nás Ministerstvo dopravy chce pověřit realizací tohoto významného projektu. S našimi digitálními řešeními a komplexními službami na klíč chceme poskytovat moderní, integrované vysokorychlostní systémy pro železniční dopravu, které zemi dodají technologickou podporu a vytvoří nová pracovní místa. Nový železniční systém výrazně zlepší cestovní komfort a zkrátí dobu cestování milionům Egypťanů,“ říká Michael Peter, generální ředitel společnosti Siemens Mobility.

První 460 km dlouhá vysokorychlostní trať spojí města El-Alamein u Středozemního moře s Ain Sokhna u Rudého moře a zároveň bude procházet novým administrativním hlavním městem. Trať bude provozuschopná i pro účely nákladní dopravy, což dále podpoří hospodářský růst v regionu.

Siemens Mobility je světovým lídrem v oblasti vysokorychlostní železnice a je jednou z předních společností na egyptském dopravním trhu od 60. let minulého století. Společnost má také rozsáhlé zkušenosti s realizací projektů vysokorychlostních železnic v regionu Středního východu a Afriky.

Jako přední světový poskytovatel řešení projektů na klíč v oblasti železniční dopravy, s prokázanými výsledky v oblasti včasného dodávání projektů, integruje společnost Siemens Mobility různé prvky svého portfolia a dodává spolehlivě a z jednoho zdroje kompletní železniční systémy. Společnost dosud úspěšně dokončila přibližně 50 projektů na klíč po celém světě. Mnohé z nich splnila dříve, než bylo plánováno. Mezi nejnovější projekty patří rozšíření metra Blue Line v Bangkoku, dokončené v loňském roce, a kodaňský projekt Light Rail.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.