Energetika | 16. 01. 2019

Společnost Siemens Gamesa uvádí na trh novou, o 30 % účinnější větrnou elektrárnu o výkonu 10 MW

Nová větrná turbína SG 10.0-193 DD určená pro provoz v mořských větrných parcích má kapacitu 10 MW a rotor s průměrem 193 metrů. Nabízí až o 30 % více roční produkce energie (AEP) než její předchůdce, SG 8.0-167 DD. Nový desetimegawattový model bude na trhu k dispozici v roce 2022, prototyp bude postaven již v roce 2019.

Větrný park s dvacítkou těchto turbín by pokryl roční spotřebu elektřiny města velikosti Liverpoolu. Díky zkušenostem získaným z předchozích generací větrných turbín je nejnovější model v sortimentu produktů Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) založen na osvědčené technologii. Ta nabízí maximální energetický výkon při všech rychlostech větru a vyniká vysokou spolehlivostí a minimálními riziky pro zákazníky.

„Nový model SG 10.0-193 DD kombinuje zkušenosti a znalosti z pěti generací osvědčené technologie přímého pohonu v jedné 10 MW turbíně.  Je ztělesněním silného výkonu, rychlého uvedení na trh a minimálních rizik spojených s provozem větrných turbín umístěných na otevřeném moři,“ říká Markus Tacke, generální ředitel společnosti SGRE.

Osvědčená technologie

Hodnoty 10 MW je dosaženo instalací generátoru s větším průměrem, který vychází z osvědčené technologie SGRE Direct Drive. Díky zvýšení průměru rotoru na 193 metrů nabízí nová větrná turbína až o 30 % více AEP než její předchůdce SG 8.0-167 DD. Lopatky poskytují plochu 29 300 m² a dosahují délky 94 m, což odpovídá rozměru fotbalového hřiště. Očekává se, že prototyp bude instalován v roce 2019 s tím, že komerční uvedení na trh bude následovat v roce 2022.

„Společnost Siemens Gamesa v novém modelu úročí své zkušenosti, které získává přímo z mořských větrných turbín již celá desetiletí.  Použití vyzkoušených a osvědčených prvků a konceptů nám dává silný hodnotový řetězec s jasnými procesy. Naši odborníci a kvalifikovaní zaměstnanci využívají všechno, co dokonale propracovaný a automatizovaný dodavatelský řetězec nabízí,“ říká Andreas Nauen, generální ředitel divize mořských turbín Siemens Gamesa.

Gondoly nového modelu mořské větrné turbíny budou zpočátku vyráběny v továrně SGRE v německém Cuxhavenu, největší továrně svého druhu na světě. Roční produkce jedné větrné turbíny modelu SG 10.0-193 DD dokáže zásobovat elektrickou energií zhruba 10 tisíc evropských domácností. To znamená, že mořský větrný park složený z dvacítky těchto turbín by pokryl roční spotřebu elektřiny celého města velikosti Liverpoolu.

Vedoucí postavení v oblasti mořských větrných elektráren

„Sdružená cena energií z mořských elektráren se nadále snižuje, protože rostou jak výnosy z rozsahu, tak výkon zařízení. Nové trhy se rozvíjejí po celém světě a vyžadují nákladově efektivní, spolehlivou a čistou energii pro celé generace. Nový model SG 10.0-193 DD nám umožňuje, abychom tyto potřeby uspokojili v úzké spolupráci s našimi zákazníky,“ dodává Andreas Nauen.

SGRE má největší zkušenosti v odvětví mezi výrobci větrných turbín. S instalovanou kapacitou přesahující 12,5 GW a více než třemi tisícovkami mořských větrných turbín v celosvětovém provozu se společnost stala lídrem na trhu. Zkušenosti společnosti Siemens Gamesa se datují až do roku 1991, kdy firma založila první mořský větrný park na světě. Díky zaměření na bezpečnost a inovace se společnost SGRE neustále snaží snižovat sdruženou cenu energií pocházející z mořských větrných parků.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.