Doprava a logistika | 19. 08. 2021

Společnost ÖBB objednala dalších 21 jednotek Desiro ML od Siemens Mobility

• Čtyřvozové regionální elektrické trakční jednotky disponující více než 290 místy k sezení a nabízejí mimořádně vysoký cestovní komfort
  • Jednotka navazuje na průběžně dodávané třívozové jednotky a již úspěšně prošla schválením do provozu

Společnost ÖBB rozšiřuje stávající flotilu příměstských a regionálních vozidel o dalších 21 moderních elektrických jednotek Desiro ML od Siemens Mobility, které budou využívány pro příměstskou dopravu. Čtvřvozové trakční jednotky jsou zhruba 100 metrů dlouhé, disponují 8 nástupními dveřmi a vyznačující se obzvláště vysokým cestovním komfortem v rámci příměstské a regionální dopravy. Jednotky budou vybaveny evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS. Nasazení vozidel se předpokládá v Rakousku v oblasti Voralberska.

V Rakousku je u ÖBB v současné době v provozu více než 180 elektrických trakčních jednotek z moderní a osvědčené platformy Desiro ML od společnosti Siemens Mobility (z postupně dodávané objednávky 200 vozidel), a to ve třívozové variantě.  Čtyřvozová verze jednotky Desiro ML, tak jak bude dodávána pro Voralbersko, byla již úspěšně schválena pro provoz na železnicích v Rakousku a v Německu.

Albrecht Neumann, generální ředitel pro kolejová vozidla společnosti Siemens Mobility, říká: "Desiro ML je mezinárodně vyzkoušená a osvědčená regionální elektrická trakční jednotka, který poskytuje cestujícím nejvyšší úroveň pohodlí a spokojenosti. Nyní vozidlo dále přizpůsobíme nejnovějším požadavkům zákazníků ÖBB a novou flotilu postavíme v naší obvyklé vynikající kvalitě a dodáme v rekordně krátkém čase."

Jednotky Desiro ML plánované pro Vorarlbersko budou disponovat 290 místy k sezení a prostorem pro dva invalidní vozíky. V závislosti na ročním období budou vozidla nabízet v létě dostatečné množství prostoru pro jízdní kola a v zimě budou vybaveny stojany na přepravu lyží.

Cestující si budou moci užívat vysoké úrovně komfortu díky řadě technických inovací, jako je digitální informační systém pro cestující, klimatizace, služba WiFi a snadnější bezbariérový přístup díky osmi dveřím vybaveným výsuvnými nájezdovými rampami.

Do dnešního dne bylo po celém světě prodáno více než 540 jednotek Desiro ML od společnosti Siemens Mobility ve tří- nebo čtyřvozovém provedení. Na jejich technickém řešení se významně podílejí vývojová pracoviště Engineeringu společnosti Siemens Mobility v Praze, Ostravě, Plzni a Brně.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.