Industry 4.0 | 24. 10. 2019

Soutěž Siemens Sinumerik Cup v CNC programování vyhráli studenti ze Střední školy technické a zemědělské Mohelnice

Vitěz Sinumerik Cup 2019 SŠTZ Mohelnice

•     6. ročník Siemens Sinumerik Cup – soutěž v CNC programování pro střední       školy a odborná učiliště

•    14 soutěžních týmů z 11 středních škol a odborných učilišť

•    Úkol – navrhnout technologické řešení a naprogramovat výrobu aromalampy

Tým studentů ze Střední školy technické a zemědělské Mohelnice (studenti Jiří Protivánek, Tomáš Juřena, Stanislav Dvořák a Ondřej Nevrlý, vedoucí pedagog Ing. Miroslav Šulák) zvítězil v letošním ročníku soutěže Siemens Sinumerik Cup, jehož finále dnes proběhlo ve Středním odborném učilišti Domažlice. Na druhém místě se umístil tým ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické Brno, Trnkova a na třetím místě tým Středního odborného učiliště Domažlice. Odborná komise posuzovala nejen funkčnost programů pro CNC obráběcí stroje s řídicím systémem Sinumerik, ale i úroveň technické dokumentace.

V letošním, šestém ročníku soutěže studenti vytvářeli technologický postup a programovali výrobu aromalampy. „Nejnáročnější bylo vymyslet funkční technické řešení a vybrat správné nástroje k jeho výrobě,“ uvedl vedoucí vítězného týmu Jiří Protivánek. „Velmi cenná je pro nás zpětná vazba, kterou jsme během prezentací našeho řešení získali, dodala nám sebejistotu a dobrý pocit,“ uzavřel.

„Studentská soutěž Siemens Sinumerik Cup je unikátní v tom, že se do ní zapojují jak studenti, tak i jejich pedagogové. Účast v soutěži studentům dává nejen technické zkušenosti, ale navíc je připravuje na konkurenční prostředí pracovního trhu. Věřím, že vítězství v Sinumerik Cupu dává vítězným školám prestiž a otevírá možnost, jak oslovit budoucí studenty,“ říká Tomáš Duba, ředitel obchodní jednotky Siemens Motion Control, která soutěž organizuje.

Zadání pro soutěž Sinumerik Cup tradičně vzniká ve spolupráci s VUT Brno, jeho spoluautorem je Aleš Polzer z Fakulty strojního inženýrství. „Letošní zadání – výroba aromalampy sestávající z několika částí – vůbec nebylo snadné. V prvním a druhém kole byly posuzovány všechny odevzdané práce, pět nejlepších týmů svá řešení představilo i formou prezentací,“ uvedl Aleš Polzer. „Hodnotili jsme téměř 20 kritérií a výsledky byly překvapivé: některé školy se do soutěže zapojily letos poprvé a jejich týmy mladých programátorů dokázaly porazit i ostřílené matadory, kteří soutěží již šestým rokem. Doufám, že za rok bude účast v soutěži ještě početnější,“ dodal.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com