Průmysl, Industry 4.0 | 06. 12. 2018

Soutěž Siemens Sinumerik Cup 2018 má své vítěze

Vítězný tým SOU Domažlice: Martin Takáč, Svatopluk Hudec, Lukáš Forst

Vítězem letošního ročníku soutěže Siemens Sinumerik Cup, ve kterém se utkávají týmy partnerských středních škol a učilišť v CNC programování, se stal tým Odborného učiliště v Domažlicích. Soutěž proběhla 25. – 26. října v mohelnické Střední škole technické a zemědělské.

Nároky na soutěžící soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens – Sinumerik Cup se stále zvyšují, letos soutěžící vyráběli drtič na sušené byliny. Soutěžní týmy musely zvolit nejen vhodné nástrojové vybavení a řezné podmínky, ale i způsob upínání polotovarů v jednotlivých výrobních operacích.

„Zadání řešené v roce 2018 je nutno považovat za jednoznačně nejsložitější, které se v této soutěži zatím objevilo. Všichni zúčastnění studenti odvedli velmi dobrou práci, a proto na závěr mohli odborné hodnoticí komisi hrdě prezentovat své nabyté zkušenosti a téměř všichni předložili i vlastní funkční výrobek,“ hodnotí výsledky autor zadaní a člen hodnotící komise Ing. Aleš Polzer, Ph.D. z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Do projektu partnerských škol je v současné době zapojeno pět středních škol – Střední odborné učiliště v Domažlicích, Střední průmyslová škola v Jičíně, Střední škola technická a zemědělská v Mohelnici, pražská Střední průmyslová škola Betlémská a nově Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci.

Program partnerských škol je jednou z řady aktivit společnosti Siemens v podpoře technického vzdělávání. „Chceme pomoci školám připravit studenty na praxi, podporujeme je v získávání odborných dovedností v CNC programování a obsluze strojů. Novinkou jsou regionální akce s názvem „SinuTrain days“, na které budou mít školy a jejich studenti příležitost vést dialog nejen s odborníky Siemens, ale i s představiteli Západočeské univerzity v Plzni, výrobci obráběcích strojů a také s jejich koncovými uživateli – budoucími zaměstnavateli studentů,“ uvádí Tomáš Duba, ředitel obchodního úseku pro řídicí systémy a pohony. „Výukový software SinuTrain je nepostradatelným pomocníkem nejen pro školy, ale i pro profesionály v oblasti CNC technologií.“ doplňuje.

Přínos soutěže Siemens Sinumerik Cup oceňují i její účastníci: „Naše škola se již tradičně účastní této nadregionální soutěže, a to nejen z důvodu soutěživosti, ale je to pro nás určitý proces srovnání kvality žáků a jejich dosažených odborných dovedností se školami z jiných regionů,“ hodnotí spolupráci se Siemens ředitel mohelnické Střední školy technické a zemědělské Mgr. Jiří Ženožička.

Vítězové soutěže Siemens Sinumeric Cup 2018:

• 1. místo: SOU Domažlice
  • 2. místo: SŠTZ Mohelnice
  • 3. místo: SPŠS Betlémská
  • 4. místo: SOU Domažlice

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.