Inovace | 22. 08. 2017

Software, který zachraňuje lidi

V nákupním středisku mohou být téměř v každou dobu tisíce lidí. Co se stane v případě, kdyby bylo nutné tento komplex evakuovat, lze vizualizovat prostřednictvím softwaru pro kontrolu davu od společnosti Siemens.

Děsivé záběry z hotelů a veřejných budov, které zachvátil požár nebo v nich hrozil výbuch, jsou noční můrou nejen jejich provozovatelů, ale především jejich návštěvníků a hostů. O záchraně lidí v těchto krizových situacích rozhodují minuty. A ty je potřeba využít maximálně efektivně k evakuaci všech přítomných. Zvládnout tento nelehký úkol pomáhá software od společnosti Siemens.

Následky podobných katastrof lze výrazně snížit tím, že se otázka případné nutnosti rychlé evakuace budovy bude řešit již ve fázi architektonického návrhu. Velice důležité je hned na samém začátku rozpoznat zúžená místa, kde by mohly nastat tlačenice, nebo jinak nebezpečné zóny, jakými jsou například schody, kde může docházet hromadnému pádu lidí. Nejlepším způsobem, jak vyhodnotit případná budoucí rizika, je reálná simulace různých evakuačních scénářů již ve fázi, kdy budova zatím existuje pouze tzv. v počítači. Nový software na řízení evakuace davu, který byl vyvinut ve spolupráci s architekty a odborníky na požární ochranu právě k tomuto účelu, se nyní testuje v rámci Evropského výzkumného projektu. Tento produkt ale není zcela nový. Podobný software již existuje delší dobu a zkušenosti s ním jsou vynikající. Co je ale nové oproti původní verzi, je jeho plná automatizace. Zatímco dříve bylo nutné systém naplnit všemi relevantními daty a poté výsledky analyzovat ručně, dnes je již možné odstartovat simulaci jediným stisknutím tlačítka.

Plná automatizace se týká všech tří fází simulačního procesu: nahrání veškerých dat týkajících se budovy, vlastního výpočetního procesu i konečného výstupu. Velkou výhodou tohoto systému je také to, že dokáže načítat data z nejrůznějších formátů, které architekti používají. Jeho největší předností je ale bezesporu schopnost automaticky měnit parametry budovy přímo v nákresu.

Zvětšíme dveře, rozšíříme schodiště

Jak nový software od společnosti Siemens usnadňuje práci, ukazuje následující příklad. V minulosti bylo možné provádět výpočty vždy jen pro jedno konkrétní zadání. Například: zanalyzuj průběh evakuace 500 lidí z pěti poschodí. Dřívější verze softwaru to udělala tak, že na základě plánu budovy spočítala čas, který je nutný pro evakuaci za těchto podmínek. Pokud se ukázalo, že je výsledný čas příliš dlouhý, musel nastoupit člověk, který začal ručně upravovat parametry budovy, například šířku dveří, tak, aby se čas dostal na správnou hodnotu.

Nová verze softwaru pro kontrolu davu již pracuje přímo s digitalizovanými plány budovy a sama si dokáže propočítat řadu nezávislých alternativních řešení pro různé počty lidí a různé výchozí podmínky. Dokáže ale i počítat s tak nenadálými událostmi, jako je např. náhlé zablokování některých únikových cest. Na základě těchto analýz pak software opět zcela sám navrhne konkrétní změny v konstrukčních návrzích budovy tak, aby z ní bylo možné evakuovat co nejvíce osob v co nejkratším čase.

Když dojde k neštěstí

V budoucnu by se tento software neměl využívat jen při plánování staveb, ale také přímo na místě a v reálném čase, když dojde k situaci, že se budova musí evakuovat. V tomto případě bude využívat data on-line snímaná čidly umístěnými v budově. Jeho obrovská síla spočívá v tom, že aktuální situaci dokáže vyhodnotit ve zlomku vteřiny a okamžitě navrhnout optimální únikovou cestu. Sám rovněž umí přímo lidi navádět, aby se co nejrychleji dostali z budovy ven, a udělovat jim přesné pokyny. Prostřednictvím mobilních aplikací umí rovněž zjišťovat jejich aktuální polohu a v případě, že zůstali někde uvězněni, zajistit jim rychlou pomoc. Systém má dokonce schopnost komunikovat s integrovanými záchrannými složkami a například doporučit policii nebo sanitním vozům, kde mají parkovat, aby neblokovaly únikové cesty a případně nekomplikovaly hladký průběh evakuace.

Optimální evakuace? Kromě pomoci při optimalizaci konstrukčního návrhu budovy před zahájením stavby lze software pro kontrolu davu využít v reálném čase přímo při samotné evakuaci budovy.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com