Průmysl, Industry 4.0 | 04. 12. 2019

SIRIUS 3UG546: Multifunkční monitorovací relé pro stejnosměrné zátěže

Sirius 3UG546

•    Kompaktní přístroj nabízí funkce měření, monitorování a přenos měřených hodnot k dalšímu zpracování.

•    Oddělené monitorování spotřeby energie a rekuperace do napájecí sítě.

•    Monitorování počtu provozních hodin a počtu spínacích cyklů podporuje preventivní údržbu.

•    Uvádění do provozu, přenos měřených hodnot, provozních stavů a diagnostických hlášení v protokolu Profinet.

Siemens uvedl na trh multifunkční monitorovací relé SIRIUS 3UG546 vhodné pro stejnosměrné zátěže. Nový přístroj je nejkompaktnější svého druhu pro stejnosměrné zátěže a zajišťuje snadné a přesné měření výkonu. V průmyslových aplikacích je SIRIUS 3UG546 jedinečným řešením, protože integruje měření proudu a napětí, monitorování výkonu, komunikaci a další funkce v jediném kompaktním přístroji. Doposud bylo nutné za tímto účelem kombinovat několik samostatných přístrojů. Nové multifunkční monitorovací relé SIRIUS 3UG546 tak šetří místo a výdaje.

Multifunkční monitorovací relé SIRIUS 3UG546 pro stejnosměrné zátěže najde uplatnění v průmyslových aplikacích, které využívají napájení z akumulátorů a baterií. Přístroje monitorují napětí a výkon stejnosměrných zátěží na pokles nebo překročení nastavených mezních hodnot.

Technické vlastnosti a parametry

Pracovní napětí všech monitorovacích relé SIRIUS 3UG546 pokrývá rozsah od 0 V do 800 V, zátěž může odebírat proud do 63 A, přitom rozlišujeme konstrukční provedení široké 22,5 mm s měřením proudu 1 x 16 A nebo 2 x 8 A a provedení široké 45 mm s měřením proudu do 63 A.

Multifunkční monitorovací relé SIRIUS 3UG546 pro stejnosměrné zátěže rozlišuje směr toku energie, měří tedy nejen energii ze zdroje odebíranou, ale také energii dodávanou. Počítání provozních, popř. spínacích cyklů a počtu provozních hodin slouží k preventivní údržbě a jejímu plánování. Počítadlo cyklů zvýší svoji hodnotu o jeden cyklus vždy při vypnutí monitorované zátěže, provozní hodiny jsou přičítány, dokud zátěž odebírá měřitelný proud. Údaje o počtu provozních nebo spínacích cyklů a počtu provozních hodin slouží k plánování údržby za účelem výměny hlavních kontaktů, strojních součástí nebo dílů, které podléhají opotřebení.

Nastavení parametrů monitorovacích relé SIRIUS 3UG546 podporuje softwarová platforma TIA-Portal v protokolu Profinet. Měřené hodnoty a ostatní údaje včetně diagnostických hlášení jsou přenášeny do řízení prostřednictvím Profinetu. Vestavěný reléový výstup hlásí poruchu monitorované zátěže ve smyslu překročení nebo poklesu nastavené mezní hodnoty. Všem počítaným a měřeným hodnotám lze přiřadit mezní hodnotu výstraha, která je generována při překročení nebo poklesu této hodnoty přes Profinet. Provoz přístroje je možný také bez Profinetu.

Monitorovací relé SIRIUS 3UG546 pro stejnosměrné zátěže se vyznačují snadným nastavením parametrů v prostředí TIA-Portal.

Cílová odvětví pro uplatnění monitorovacích relé SIRIUS 3UG546 jsou např. automobilový průmysl (monitorování stejnosměrných zátěží strojních zařízeních pro výrobu automobilů), robotická pracoviště (monitorování rekuperace energie v integrovaných procesech robotů), e-mobilita (monitorování dodané energie, ochrana před úplným vybitím baterie), úložiště energie, výroba rozvaděčů (monitorování stejnosměrných proudů nebo spotřeby výrobního zařízení, popř. procesu), monitorování osvětlení nebo použití v bezobslužných dopravních systémech (Autonome Guided Vehicles), které automaticky kontaktují dobíjecí stanici a zahájí nabíjení.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com