Průmysl | 04. 03. 2019

Siemens vyčlenil oblast mechanických pohonů do samostatné společnosti Flender GmbH – odštěpný závod Mělník

• Změna na samostatnou společnost v rámci koncernu Siemens proběhla v České republice k 1. březnu 2019
    • Nový název společnosti je Flender GmbH – odštěpný závod Mělník
    • Důležitý krok na podporu předního postavení na trhu
    • Flender GmbH Bocholt je 100% dceřiná společnost Siemens AG

S účinností od 1. března 2019 vyčlenila společnost Siemens, s.r.o. svou obchodní činnost v oblasti mechanických pohonů (Mechanical Drives – MD). Nově vzniklá společnost bude na trhu působit pod novým názvem – Flender GmbH – odštěpný závod Mělník. Nový název dostaly i další pobočky divize po celém světě. Na začátku roku 2017 společnost Siemens oznámila, že se jednotka přemění na samostatnou firmu v rámci celého koncernu Siemens, aby získala větší manévrovací prostor pro své podnikání a posílila orientaci na konkrétní oblasti obchodní činnosti.

„Flender je silná značka s více než stoletou tradicí, a vždy jsme ji v podnikání používali. Veškeré celosvětové aktivity divize budou časem sloučeny pod značku Flender,” uvádí generální ředitel divize MD Siemens AG Stefan Tenbrock. „Jedná se o důležitý krok v naší přeměně v samostatnou firmu v rámci koncernu Siemens AG. Pro zákazníky na celém světě tak budeme fungovat jako přední společnost na trhu a jako firma střední velikosti.“ Součástí Flender GmbH bude i portfolio převodovek pro větrné turbíny, nabízených pod úspěšnou značkou Winergy.

Budoucím cílem Flender GmbH je stát se jedním z předních světových dodavatelů komponent pro technologie mechanických pohonů s osmi výrobními závody s více než šesti tisíci zaměstnanci. Sortiment produktů zahrnuje širokou škálu převodovek a spojek, aplikací pro pohony a související služby. Klíčovými oblastmi využití jsou především větrná energetika, výroba cementu, námořní doprava či technologie pro dopravníkové pásy a zdvihací zařízení. Produkty a služby značky Flender jsou spojením nejnovějších technologií a nejvyšší kvality, díky nimž spolehlivě přenášejí energii již po desetiletí.

Společnost A. Friedrich Flender AG byla založena v Düsseldorfu v roce 1899. Nejprve vyráběla dřevěné kladky. Během následujících desetiletí se z firmy stal lídr v oblasti výroby řešení pro převodovky. V roce 2005 ji převzal koncern Siemens a začlenil ji do své struktury jako jednotku pro mechanické pohony. V únoru 2017 společnost oznámila, že v rámci koncernu provede reorganizaci obchodního úseku MD na samostatnou společnost, aby zajistila rychlejší, flexibilnější a účinnější realizaci růstových plánů ve stále náročnějším konkurenčním prostředí.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.