Celofiremní, Inovace | 12. 03. 2019

Siemens vede v počtu patentových přihlášek v Evropě

• První místo v počtu patentových žádostí u Evropského patentového úřadu za rok 2018
  • Více než 25 procent přihlášek v oblasti digitalizace a Průmyslu 4.0
  • 7 300 vynálezů ve fiskálním roce 2018: 33 vynálezů každý pracovní den

Siemens loni podal u Evropského patentového úřadu nejvyšší počet patentových žádostí a postoupil tak na první místo mezi firmami v Evropě. S celkovým množstvím 2 493 přihlášek odsunul na druhou pozici vítěze roku 2017 Huawei, za nímž následovaly společnosti Samsung a LG. Předloni se Siemens umístil na druhé příčce. Jedničkou v Evropě byl naposledy v roce 2011. Více než 25 procent patentů bylo registrováno v kategorii Průmysl 4.0 a digitalizace, kde Siemens předložil výrazně více přihlášek v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví než v předchozím roce. Významný nárůst společnost zaznamenala i v segmentu umělé inteligence a kybernetické bezpečnosti.

„Tyto výsledky jsou důkazem, že Siemens trvale odvádí vynikající inovační práci, zejména v oblasti digitálních technologií,“ uvádí vedoucí oddělení pro duševní vlastnictví Beat Weibel. „Přesto není naším cílem čistě jen vysoký počet patentů, ale především kvalita a šíření patentovaných práv v jednotlivých regionech. Digitalizace a stále významnější role služeb si totiž širší dosah přímo vyžadují.“

Siemens je vlastníkem více než 65 tisíců patentů. Ve fiskálním roce 2018 podali zaměstnanci společnosti celosvětově na 3 900 žádostí o patent a 7 300 vynálezů. Při 220 pracovních dnech v roce to v průměru představuje 33 vynálezů denně. Ve výzkumu a vývoji firma zaměstnává zhruba 43 tisíc lidí ve 44 zemích. Jen v České republice ve 22 vývojových a kompetenčních centrech a odděleních pracuje přes 1 000 zaměstnanců.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com