Zdravotnictví, Technologie budov | 01. 11. 2017

Siemens uvedl do provozu unikátní zařízení pro likvidaci infekčního odpadu, tzv. Converter

Téměř všechna zdravotnická zařízení řeší otázku, jak s narůstajícím množstvím infekčního odpadu řešit jeho ekologickou a zároveň ekonomicky přijatelnou likvidaci. Český Siemens nabízí unikátní řešení ve formě Converteru, který dokáže zmiňovaný odpad rozdrtit na prášek a zároveň provést jeho dekontaminaci.

Jak to funguje

Converter funguje jako jednokomorový drtič, v němž je odpad rozemlet na drobné částečky, které se zahřívají na teplotu 151 °C, následně se ochladí a dochází k jejich vyskladnění. Díky této technologii je zaručena celková výsledná sterilita odpadu bez ohledu na to, jaká byla původní úroveň mikrobiologické kontaminace.

Součástí procesu je zvýšení teploty uvnitř přístroje, při němž však není zapotřebí přímý zdroj tepla. Místo toho je teplo během zpracování tvořeno převodem mechanické energie na energii tepelnou. Konečný odpadní produkt, který vypadá jako běžný prach z vysavače, je naprosto sterilní, suchý, bez zápachu a neobsahuje ostré komponenty.

Converter procesem drcení zmenší objem původního infekčního odpadu až o 70 % a díky procesu dehydratace redukuje původní hmotnost odpadu téměř o třetinu.

„Díky know-how a zkušenostem společnosti Siemens nejen v oblasti zdravotnictví, ale i v oblasti technologií budov, zvládneme zajistit úplnou integraci zařízení do provozu zdravotnických objektů tak, aby byly maximálně využity všechny jeho výhody,“ říká Leoš Grelich, ředitel úseku energetických služeb, Siemens ČR a pokračuje: „Zároveň nabízíme poradenství v oblasti financování nákupu Converteru. Společnost Siemens dokáže zajistit financování celé investice a její následné splácení ze vzniklých úspor.“

Není bez zajímavosti, že se v České republice v současnosti již Converter využívá, a to konkrétně pro laboratoře na Vysokém učení technickém v Brně.

Z použitého materiálu palivo s výhřevností hnědého uhlí

Společnost Siemens ČR přináší zdravotnickým zařízením unikátní řešení, které dokáže eliminovat náklady spojené s likvidací. Zařízení Converter nabízí možnost přeměny infekčního, případně i komunálního odpadu na palivo s výhřevností hnědého uhlí.

Ekologicky, efektivně a ekonomicky

Díky svému komplexnímu přístupu dokáže společnost Siemens přizpůsobit Converter individuálním potřebám každého zdravotnického zařízení, provést instalaci a následně také zajistit využití výstupního produktu. Teplo vznikající při provozu zařízení je možné využít například pro předehřev teplé užitkové vody.

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.