Zdravotnictví, Technologie budov | 01. 11. 2017

Siemens uvedl do provozu unikátní zařízení pro likvidaci infekčního odpadu, tzv. Converter

Téměř všechna zdravotnická zařízení řeší otázku, jak s narůstajícím množstvím infekčního odpadu řešit jeho ekologickou a zároveň ekonomicky přijatelnou likvidaci. Český Siemens nabízí unikátní řešení ve formě Converteru, který dokáže zmiňovaný odpad rozdrtit na prášek a zároveň provést jeho dekontaminaci.

Jak to funguje

Converter funguje jako jednokomorový drtič, v němž je odpad rozemlet na drobné částečky, které se zahřívají na teplotu 151 °C, následně se ochladí a dochází k jejich vyskladnění. Díky této technologii je zaručena celková výsledná sterilita odpadu bez ohledu na to, jaká byla původní úroveň mikrobiologické kontaminace.

Součástí procesu je zvýšení teploty uvnitř přístroje, při němž však není zapotřebí přímý zdroj tepla. Místo toho je teplo během zpracování tvořeno převodem mechanické energie na energii tepelnou. Konečný odpadní produkt, který vypadá jako běžný prach z vysavače, je naprosto sterilní, suchý, bez zápachu a neobsahuje ostré komponenty.

Converter procesem drcení zmenší objem původního infekčního odpadu až o 70 % a díky procesu dehydratace redukuje původní hmotnost odpadu téměř o třetinu.

„Díky know-how a zkušenostem společnosti Siemens nejen v oblasti zdravotnictví, ale i v oblasti technologií budov, zvládneme zajistit úplnou integraci zařízení do provozu zdravotnických objektů tak, aby byly maximálně využity všechny jeho výhody,“ říká Leoš Grelich, ředitel úseku energetických služeb, Siemens ČR a pokračuje: „Zároveň nabízíme poradenství v oblasti financování nákupu Converteru. Společnost Siemens dokáže zajistit financování celé investice a její následné splácení ze vzniklých úspor.“

Není bez zajímavosti, že se v České republice v současnosti již Converter využívá, a to konkrétně pro laboratoře na Vysokém učení technickém v Brně.

Z použitého materiálu palivo s výhřevností hnědého uhlí

Společnost Siemens ČR přináší zdravotnickým zařízením unikátní řešení, které dokáže eliminovat náklady spojené s likvidací. Zařízení Converter nabízí možnost přeměny infekčního, případně i komunálního odpadu na palivo s výhřevností hnědého uhlí.

Ekologicky, efektivně a ekonomicky

Díky svému komplexnímu přístupu dokáže společnost Siemens přizpůsobit Converter individuálním potřebám každého zdravotnického zařízení, provést instalaci a následně také zajistit využití výstupního produktu. Teplo vznikající při provozu zařízení je možné využít například pro předehřev teplé užitkové vody.

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti