Zdravotnictví, Technologie budov | 01. 11. 2017

Siemens uvedl do provozu unikátní zařízení pro likvidaci infekčního odpadu, tzv. Converter

Téměř všechna zdravotnická zařízení řeší otázku, jak s narůstajícím množstvím infekčního odpadu řešit jeho ekologickou a zároveň ekonomicky přijatelnou likvidaci. Český Siemens nabízí unikátní řešení ve formě Converteru, který dokáže zmiňovaný odpad rozdrtit na prášek a zároveň provést jeho dekontaminaci.

Jak to funguje

Converter funguje jako jednokomorový drtič, v němž je odpad rozemlet na drobné částečky, které se zahřívají na teplotu 151 °C, následně se ochladí a dochází k jejich vyskladnění. Díky této technologii je zaručena celková výsledná sterilita odpadu bez ohledu na to, jaká byla původní úroveň mikrobiologické kontaminace.

Součástí procesu je zvýšení teploty uvnitř přístroje, při němž však není zapotřebí přímý zdroj tepla. Místo toho je teplo během zpracování tvořeno převodem mechanické energie na energii tepelnou. Konečný odpadní produkt, který vypadá jako běžný prach z vysavače, je naprosto sterilní, suchý, bez zápachu a neobsahuje ostré komponenty.

Converter procesem drcení zmenší objem původního infekčního odpadu až o 70 % a díky procesu dehydratace redukuje původní hmotnost odpadu téměř o třetinu.

„Díky know-how a zkušenostem společnosti Siemens nejen v oblasti zdravotnictví, ale i v oblasti technologií budov, zvládneme zajistit úplnou integraci zařízení do provozu zdravotnických objektů tak, aby byly maximálně využity všechny jeho výhody,“ říká Leoš Grelich, ředitel úseku energetických služeb, Siemens ČR a pokračuje: „Zároveň nabízíme poradenství v oblasti financování nákupu Converteru. Společnost Siemens dokáže zajistit financování celé investice a její následné splácení ze vzniklých úspor.“

Není bez zajímavosti, že se v České republice v současnosti již Converter využívá, a to konkrétně pro laboratoře na Vysokém učení technickém v Brně.

Z použitého materiálu palivo s výhřevností hnědého uhlí

Společnost Siemens ČR přináší zdravotnickým zařízením unikátní řešení, které dokáže eliminovat náklady spojené s likvidací. Zařízení Converter nabízí možnost přeměny infekčního, případně i komunálního odpadu na palivo s výhřevností hnědého uhlí.

Ekologicky, efektivně a ekonomicky

Díky svému komplexnímu přístupu dokáže společnost Siemens přizpůsobit Converter individuálním potřebám každého zdravotnického zařízení, provést instalaci a následně také zajistit využití výstupního produktu. Teplo vznikající při provozu zařízení je možné využít například pro předehřev teplé užitkové vody.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com