Průmysl, Industry 4.0, Smart Cities, Inovace | 25. 01. 2021

• Vysokofrekvenční výměna dat mezi pohony Sinamics a platformou Industrial Edge
  • Široká struktura Drive System Framework pro připojení, správu a konfiguraci digitálního dvojčete
  • Nové možnosti obchodních modelů

Společnost Siemens uvádí na trh svou první edge aplikaci Analyze MyDrives Edge pro oblast pohonů. Díky technologickým nástrojům, jako je edge computing, mohou být pohonné systémy Sinamics ještě inteligentnější a tím přináší řadu výhod pro uživatele a výrobce strojů.

Aplikace Analyze MyDrives Edge je spuštěna se základními funkcemi podobnými již osvědčené Mindsphere aplikaci Analyze MyDrives, navíc je vylepšena o inteligentní funkce založené na vysokofrekvenční výměně dat. Edge aplikace tak umožňuje uživatelům strojů a průmyslových aplikací provádět komplexní analýzy dat z pohonů.

Aplikace funguje na základě algoritmů strojového učení (z angl. Machine Learning) a umělé inteligence (z angl. Artificial Inteligence), které jí umožňují detekovat jakékoliv anomálie a jejich příčiny. Díky tomu dokáže uživatelům poskytnout včasnou indikaci jakékoli čekající údržby stroje, minimalizovat prostoje a snižovat spotřebu zdrojů.

Navíc díky řešení Drive System Framework společnosti Siemens nabízí širokou strukturu, která uživatelům umožňuje připojení pohonů Sinamics k Industrial Edge platformě a jejich správu.

Výrobci strojů a uživatelé tak mohou měnit parametry nebo provádět nezbytné aktualizace firmwaru. Kromě připojení a kontroly bude v budoucnu možné také nakonfigurovat simulační modely, jako například digitální dvojče pohonného systému ve stroji.

Také připojením frekvenčních měničů Sinamics k Industrial Edge platformě, společnost Siemens pomáhá vzniku nových obchodních modelů a příležitostí. Díky inteligentní technologii pohonů mohou například výrobci strojů poskytovat zákazníkům specifická aplikační řešení a digitální služby či zaručit dostupnost stroje na základě smlouvy.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com