Energetika, Smart Cities | 19. 03. 2019

Siemens uvádí na trh bateriový systém pro rodinné domy

Siemens začal nabízet Junelight Smart Battery, akumulátorový systém určený pro domy s vlastní výrobou z obnovitelných zdrojů. Lithium-iontové úložiště kombinuje inteligentní a bezpečný energetický management s moderním designem. Díky systému mohou majitelé domů, které jsou vybavené např. fotovoltaickými panely, co nejlépe hospodařit s vyrobenou energií, minimalizovat vlastní náklady na elektřinu a dlouhodobě přispívat ke snižování emisí CO2.

Junelight Smart Battery koordinuje postupy prediktivního nabíjení a vybíjení v závislosti na prognóze výkonu fotovoltaického systému podle počasí a individuálním profilu spotřeby domácnosti. To znamená, že baterie je plně nabitá pouze v dobách s přebytkem fotovoltaické energie, čímž se minimalizují ztráty. Pomocí mobilní aplikace Junelight Smart App lze všechny energetické toky – od výroby, přes skladování, až po spotřebu a distribuci v síti – vždy sledovat v reálném čase. Skladovací kapacitu je možné kdykoliv flexibilně přizpůsobit individuálním potřebám, a to až do 19,8 kWh.

Inovativní technologie

Junelight Smart Battery tvoří až šest bateriových jednotek, každá s výkonem 3,3 kWh. Systém umožňuje časově neomezenou modulární expanzi – počet jednotek lze pružně přizpůsobit změnám v chování spotřebitelů, např. po připojení tepelného čerpadla nebo kvůli nabíjení elektrických vozidel. Standardní hardware Junelight Smart Battery je vybaven všemi příslušnými připojeními pro budoucí funkční rozšíření, např. pro nové funkce aplikace nebo funkce zahrnující inteligentní řízení spotřeby. Systém umožňuje snadné postupné rozšiřování prostřednictvím aktualizací softwaru.

Oceněný design

Junelight Smart Battery získala cenu IF Design Award 2019 za vynikající design úložné skříně i mobilní aplikace. Úložná skříň se vyznačuje výrazným plochým designem a nabízí se v bílém nebo černém provedení. Mobilní aplikace byla oceněna zejména díky inovativnímu uživatelskému rozhraní a přehledné vizualizaci příslušných hodnot energie.

Více informací o Junelight Smart Battery je k dispozici na www.junelight.com.

Citace

Marek Smola, vedoucí úseku Nízké napětí, divize Energy Management

„Siemens je světovým lídrem v oblasti velkokapacitních akumulačních systémů. Díky Junelight Smart Battery se ale nyní zaměřujeme na zcela novou cílovou skupinu, reagujeme na rostoucí požadavky po čisté energii a energetické soběstačnosti domácností. Toto domácí úložiště budeme na tuzemském trhu nabízet od poloviny roku 2019.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.