Energetika, Doprava a logistika, Smart Cities | 26. 04. 2021

Siemens spolupracuje se startupem On na podobě budoucí mobility v historickém centru Říma

• Italský startup On představil novou integrovanou službu sdílené elektromobility
  • V Římě bude instalováno 120 dobíjecích stanic Sicharge CC AC22
  • Siemens poskytne cloudovou platformu pro řízení související infrastruktury

Společnost Siemens Smart Infrastructure dodá italskému startupu On dobíjecí stanice a cloudovou platformu pro řízení dané infrastruktury pro novou službu sdílení elektromobilů v Římě. V centru italské metropole bylo již nainstalováno prvních 23 stanic; zbývající budou následovat do konce roku 2021.

Řím aktuálně realizuje první fáze svého plánu pro udržitelnou městskou mobilitu, který má usnadnit přechod na čistší a efektivnější dopravu ve městě. Cílem je podpořit dostupnost dopravy a udržitelné prostředí, zlepšit kvalitu života, ochranu veřejného zdraví. Důležitou součástí realizace tohoto plánu je zavádění sdílených služeb mobility, například automobilů a jízdních kol.

„Jsme přesvědčeni, že náš nový projekt zaměřený na bezemisní mobilitu, který jsme aktuálně zahájili ve spolupráci se společností Siemens, může smysluplně přispět k uskutečnění budoucích plánů v Římě,“ uvedl Alessandro Di Meo, jednatel startupu On. „Nová služba nabízí místním obyvatelům i turistům integrované prostředí v rámci mobility, usnadňující sdílení elektrických kol, elektroskútrů a elektromobilů. Naším cílem je změnit mobilitu italského hlavního města na základě inovací, efektivity a udržitelnosti.“

V rámci projektu dodá Siemens dobíjecí infrastrukturu v podobě 120 kompaktních dobíjecích stanic Sicharge CC AC22. Dobíjecí AC sloupek Sicharge CC AC22 umožňuje paralelní dobíjení dvou elektrovozů s pomocí dvou výstupů, každý o výkonu 22 kW. Dvě klasické zásuvky s výstupním napětím 230 V budou sloužit pro dobíjení elektrokol, elektrických skútrů a dalších nových typů malých elektrovozidel. Dobíjecí stanice jsou propojeny s cloudovou platformou Siemens využívající software E-Car Operating Center (E-Car OC), který řídí nejen příslušnou infrastrukturu, ale i jednotlivá dobití. Dokáže také exportovat zpracovávaná data do navazujících systémů, například pro účely vyúčtování.

Data využije aplikace On pro zobrazení rozmístění dobíjecích bodů Siemens na mapě, informací o jejich dostupnosti a aktuálního provozního stavu. Uživatelé mohou zahájit dobíjecí proces a získat přístup k souvisejícím platebním službám s pomocí mobilní aplikace, která je k dispozici společně se záložním webovým softwarem.

„Přechod na elektrická vozidla je jen jedním z prvků přeměny městské dopravy na mobilitu budoucnosti,“ komentuje Jean-Christoph Heyne, ředitel odpovědný za oblast Future Grids společnosti Siemens Smart Infrastructure. „Jde totiž také o zajištění flexibility a dostupnosti, například sdílením elektromobilů a dalších alternativních dopravních prostředků, jako jsou například elektrokola. Základem těchto služeb je propojená dobíjecí infrastruktura s příslušným hardwarem a softwarem.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com