Technologie budov | 16. 04. 2018

Siemens se podílí na přestavbě mezinárodního letiště LaGuardia v New Yorku

• Inteligentní technologie Siemens budou řídit nový Centrální terminál B jednoho z nejvytíženějších letišť ve Spojených státech
  • Siemens instaluje integrovaný automatizovaný systém řízení budovy Desigo CC a protipožární zabezpečení
  • Zvýšení bezpečnosti a pohodlí pro cestující

Divize Building Technologies Siemens AG se bude podílet na projektu kompletní přeměny letiště LaGuardia v New Yorku na dopravní uzel světové úrovně. Siemens v rámci něj dodá inteligentní řídicí technologie pro nový Centrální terminál B, které zahrnují integrovaný automatizovaný systém řízení budovy a požárně-bezpečnostní systémy. Na projektu spolupracuje Siemens se společností Skanska Walsh Joint Venture, hlavním dodavatelem pro přestavbu Centrálního Terminálu B.

Nový Terminál B bude efektivnější a bezpečnější než jeho předchůdce postavený v roce 1964. Siemens zde instaluje integrovanou platformu řízení budov Desigo CC pro monitoring a automatické řízení systémů v budově, díky které bude možno dynamicky reagovat na měnící se potřeby při provozu nového terminálu. Srdcem systému požární signalizace bude ústředna elektrické požární signalizace Siemens v kombinaci s hlasovým výstražným zařízením, které budou fungovat jak v Terminálu B, tak v centrální budově.

Komplex nového terminálu bude situovaný blíže ke stávající Grand Central Parkway a uvolní tak cenný asfaltový prostor pro letadla. Rovněž využije systém mola s odletovými branami, což vytvoří dodatečné pojezdové dráhy v délce téměř dvou mil a povede k menšímu počtu zpoždění u odletových bran a k nižším emisím CO2 od letadel s motory běžícími naprázdno.

„Vize nového terminálu zlepší komfort cestujících tím, že se zkrátí doba zdržení u odletových bran a že pohyb všech cestujících po letišti bude bezpečnější a efektivnější,“ říká Ted Jadermark, manažer systému letiště ze společnosti Skanska Walsh Joint Venture. „Integrace systémů automatického řízení budovy s požárně-bezpečnostními systémy při výstavbě nového zařízení nám dává možnost řídit a monitorovat jeho každodenní dynamický provoz se zvýšenou spolehlivostí, nezbytnou pro ochranu pohodlí a bezpečnosti cestujících na letišti LaGuardia a současně s tím snižovat i emise CO2.“

„Jsme velmi hrdí na to, že hrajeme takto klíčovou roli při modernizaci letiště LaGuardia a pomáháme vytvořit perfektní místo pro efektivní a bezpečné cestování,“ říká Dave Hopping, prezident divize Building Technologies, Siemens North America.

Siemens divize Building Technologies je v oblasti vybavení letišť bezpečnostními systémy, jako jsou např. kamerové systémy, rentgenové skenery, systémy pro rozpoznávání tváře nebo pozemní radary pro hlídání perimetru na předním místě nejen ve světě, ale i v České republice.

Siemens Building Technologies vytváří perfektní místa pro život

V Siemens věříme, že místa, kde trávíme čas, ovlivňují náš život. V dnešní době tráví lidé téměř 90 % času v budovách – nejen v doma, ale hlavně v kancelářích, výrobních halách, školách, nemocnicích, domovech důchodců apod. Cílem divize Building Technologies Siemens je, udělat z nich to nejlepší místo pro život. Naše výrobky a řešení pomáhají vytvořit takové prostředí, ve kterém se lidé mohou cítit bezpečně a pohodlně, aby mohli žít život, jaký chtějí. Více na http://www.siemens.cz/perfectplaces a také na twitteru PerfectplacesCz

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com