Průmysl, Industry 4.0 | 09. 08. 2021

Siemens rozšiřuje svou nabídku motorů pro procesní průmyslová odvětví

• Motory Simotics XP o výkonu 0,25 až 460 kW nově pro třídy výbušnosti IIB a IIC
  • Všechny motory nabízejí prémiovou třídu účinnosti
  • Chemstar: speciální motory pro chemický průmysl

Společnost Siemens rozšířila nabídku nevýbušných nízkonapěťových motorů řady Simotics XP, které jsou nyní k dostání v celém výkonovém rozsahu od 0,25 do 460 kW i pro práci s plyny v třídě výbušnosti IIB a IIC. Prémiová účinnost IE3 je navíc zárukou, že budou schopny plnit i budoucí nároky na energetickou účinnost. Součástí nabídky je také technologie Chemstar, tzn. speciální řešení pro chemický průmysl s předem nakonfigurovanými specifickými volbami.

Motory Simotics XP v provedení IIB tak lze využít u plynů v zóně výbušnosti 1. Pokud je pravděpodobná i přítomnost vodíku nebo acetylenu, je nezbytné nasadit motory ve verzi IIC. Pro obě provedení (IIB i IIC) je typická robustnost, vysoká dostupnost a konzistentní koncept platformy. Motory však nabízejí mnohem více: prémiová izolace umožňuje provoz s řízenou rychlostí v kombinaci s libovolným frekvenčním měničem s výstupním napětím až 690 V bez přidaného filtru. Nabídku završují varianty se sníženým záběrným proudem a široká škála možností monitorování s pomocí senzorů PTC (PTC termistory) a PT100 (teploměry).

Za zmínku stojí i specifické volby nátěru a modulární nadstavby, jako jsou například snímače rychlosti nebo brzdy.

Stabilní a integrovaná platforma Simotics XP pro motory ve výbušných prostředích pokrývá všechny běžné třídy a stupně ochrany. Díky nástroji Siemens Drive Technology Configurator je jejich konfigurace a adaptace snadná a rychlá.

Motory Simotics XP nabízejí provozovatelům zařízení a výrobcům strojů jednoduché možnosti objednávání, zjednodušený seznam náhradních dílů a standardizované nástroje. Spolehlivě a bez problémů fungují i za extrémně náročných provozních podmínek v agresivních atmosférách a mohou být napájeny jak ze sítě, tak z frekvenčního měniče. Zároveň splňují požadavky nové přísnější směrnice EU o ekodesignu (ErP). Od července 2021 vstupuje v platnost požadavek na vysokou třídu energetické účinnosti IE3 i pro motory určené pro výbušná prostředí. Portfolio Simotics XP je k dostání ve třídě energetické účinnosti IE3 a většina dokonce ve třídě IE4. Motory s vysokou bezpečností v zajištěném provedení (Ex eb) musí od 1. července 2023 splňovat třídu energetické účinnosti IE2. Motory Simotics XP ve variantě Ex eb již standardně splňují požadavky třídy IE3 v celém výkonovém rozsahu.

Chemstar – koncept pro potřeby chemického průmyslu a ropných a plynárenských společností

Speciální nabídka motorů Siemens pro chemický průmysl a podniky působící v odvětví těžby a zpracování ropy a zemního plynu zahrnuje nejen motory pro práci s nebezpečím výbuchu z portfolia Simotics XP, ale i řadu Simotics SD pro lokality bez rizika výbuchu, oboje v provedení Chemstar. Tyto motory mají speciální, předem nakonfigurované možnosti pro využití v chemickém průmyslu, například kryt ventilátoru ze silného ocelového plechu, zesílená ložiska, vnější uzemnění, třídu krytí IP66, prémiový izolační systém, design VIK nebo nátěr pro povrchovou úpravu až do třídy CX v souladu s normou ISO 12944-2:2018 pro kompletní barevné spektrum včetně nestandardních odstínů. Obě řady motorů s volitelnými opcemi fungují spolehlivě a šetří energii i v extrémně náročných podmínkách a mají všechny příslušné certifikace.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com