Energetika, Průmysl, Industry 4.0 | 06. 04. 2021

Siemens rozšiřuje svá řešení o inteligentní připojení Power over Ethernet pro vyšší flexibilitu průmyslové komunikace

Řešení Power over Ethernet rozšiřuje možnosti průmyslových ethernetových switchů společnosti Siemens u switchů SCALANCE XC-200PoE, XR-100PoE WG a XR-300PoE WG

Společnost Siemens rozšiřuje možnosti portfolia průmyslových ethernetových switchů Scalance X a představuje nové řešení Power over Ethernet (PoE), které dnes hraje významnou roli pro úspěšnou digitální transformaci. Siemens tak zvyšuje efektivitu a flexibilitu svých řešení a produktů v oblasti průmyslové komunikace, jež je základním kamenem digitálního podniku.

PoE je řešení, které koncovým zařízením v průmyslové síti dodává energii a umožňuje výměnu dat pomocí jednoho datového kabelu. Jedním switchem SCALANCE umožňuje napájení a přenos dat až k 26 koncovým zařízením v síti. Napájení a přenos dat probíhá skrze instalované ethernetové kabely, které spojují jednotlivé komponenty. Řešení umožňuje rychlou instalaci různých komponent, jako jsou bezdrátové přístupové body LAN, IP kamery a IP telefony, a proto dnes PoE tvoří nezbytnou součást digitalizace v moderních společnostech.

Všechny nové PoE switche SCALANCE podporují nejnovější mezinárodní standard IEEE 802.3bt a poskytují až 30 wattů energie na port. Společnost Siemens je také průkopníkem technologie PoE s výkonem až 60 W na port u metalických portů 10 Gbit/s u switche SCALANCE XR-300PoE WG.

Široká oblast využití

Díky jednoduchému a rychlému uvedení do provozu a širokému portfoliu produktů se Power over Ethernet stále více používá v průmyslových odvětvích, jako jsou automatizační technologie, intralogistika, infrastruktura včetně tunelů, doprava a automatizace budov, například pro kamerový monitoring garážových prostor. Vývoj nových aplikací neustále roste a využití dnes najde např. u připojení IP kamer s vysokým rozlišením (HD) k monitorování tunelu, přes systémy optické identifikace pro kontrolu kvality jednotlivých komponent na výrobních linkách až po připojení IWLAN access pointů nebo klientů pro vybudování bezdrátové sítě v zábavních parcích.

Snadná manipulace a nízké náklady

Správa napájení PoE vždy zajišťuje dostatečný výkon PoE na port, a to na základě standardizovaných výkonových tříd PoE. Pro optimalizaci alokace výkonu na každé koncové zařízení je také možné další nastavení výkonu pro každý PoE port. Některé switche SCALANCE X s podporou PoE mohou napájet koncová zařízení dokonce bez přídavného napájecího zdroje.

Pokud je dostupný výkon pro PoE napájení ze switche nedostatečný, pak např. pomocí SCALANCE XR-300PoE WG a nového napájecího zdroje SCALANCE PSR9230PoE lze zajistit celkový PoE výkon až 600 W. Kromě toho mají nové varianty PoE switchů SCALANCE X také až dva 10 Gbit/s optické porty pro připojení zařízení k síťovým strukturám vyšší úrovně i na větší vzdálenosti. Navíc 10 Gbit/s porty u switchů SCALANCE XR-300PoE WG jsou vybaveny kombo porty a lze je také použít k napájení koncových zařízení jako jsou IP kamery s vyšším datovým přenosem.

Osvědčená technologie a individuální řešení

Průmysl obecně využívá technologie, které jsou dlouhodobě využívané a osvědčené v praxi a přetváří je do svých podob průmyslových komponent, jako jsou průmyslové ethernetové switche SCALANCE, brány pro lokalizaci v reálném čase (SIMATIC RTLS) a identifikační komponenty IDENT. Nové switche s PoE rozšiřují produktové portfolio řady SCALANCE X společnosti Siemens a jsou tak ideálním řešením pro každou oblast průmyslové sítě.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com