Průmysl | 02. 09. 2020

Siemens rozšiřuje funkce komunikačních modulů řady Simatic RF100C

Společnost Siemens rozšiřuje funkčnost komunikačních modulů řady Simatic RF100C

Společnost Siemens rozšířila funkce firmwaru V1.3 pro komunikační moduly nové generace Simatic RF100C. Protokoly Ethernet/IP a XML jsou nyní k dispozici pro všechny moduly založené na Ethernetu. Navíc modul Profibus nyní podporuje UHF čtečky řady Simatic RF600. Pomocí nastavení Freeportu lze na všech komunikačních modulech ovládat i další čtečky a zařízení. Nové možnosti firmwaru tak zcela nahrazují komunikační moduly první generace RFID 181 EIP a Simatic RF182C.

Protokol Freeport umožňuje připojení až dvou zařízení RS232, nebo až čtyř zařízení RS422 ke komunikačním modulům řady Simatic RF100C. Pro připojená zařízení je k dispozici odpovídající napájecí napětí 24 nebo 5 V DC. Zejména čtečky pro kontrolu přístupu ke strojům a zařízením Simatic RF1040R a RF1070R, stejně jako optickou ruční čtečku pro čtení 1D/2D kódů Simatic MV320, lze nyní díky komunikačnímu modulu provozovat díky funkci Freeport. Kromě Profinetu (otevřeného průmyslového ethernetového standardu), využívajícího funkční bloky Ident-Profile a FB45, lze nyní použít komunikace typu OPC UA, XML (z angl. Extensible Markup Language) pro programování.

Rozšířené možnosti připojení

Hostitelské připojení komunikačních modulů Simatic RF185C, RF186C/CI a RF188C/CI lze nyní kromě protokolu Profinet a průmyslového Ethernetu provést také prostřednictvím protokolu Ethernet/IP. Pro řídicí systémy, které používají tento protokol, je k dispozici také funkční blok Ident-Profil. Kromě HF (vysokofrekvenčních) RFID čteček a optických čteček řady Simatic MV umožňují nové funkce také zapojení UHF RFID čteček osvědčené řady Simatic RF600 do sítí Profibus prostřednictvím modulu Simatic RF166C. Nová rozšíření firmwaru zcela nahrazují komunikační moduly první generace RFID 181 EIP a Simatic RF182C.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.