Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 26. 11. 2020

Siemens připravuje inovativním spínacím principem cestu k udržitelnému rozvodu elektrické energie bez fluorovaných plynů

Inovativní odpínač se speciálním vakuovým zhášedlem je novým srdcem vysokonapěťových rozvaděců (v orig. „pro vysokonapěťové aplikace) bez F-plynů pro sekundární distribuci na úrovni 12 až 24 kV
  • Nový odpínač s vakuovým zhášedlem ve vedlejší proudové dráze
  • Bezpečný zachováním dosavadního konceptu spínacích postupů
  • Hospodárná alternativa k vypínačům

Siemens Smart Infrastructure neustále rozšiřuje portfolio pro klimaticky neutrální distribuci elektrické energie. V oblasti vn rozvaděčů s odpínači tzv. modrého portfolia („Blue Line“) jsou zcela vyřazeny směsi založené na fluoru, přičemž zůstal zachován kompaktní design, stejně jako bezpečná a osvědčená obsluha. Novým srdcem spínací techniky vysokého napětí na hladině 12 až 24 kV pro sekundární distribuci bez F-plynů je inovativní odpínač se speciálním vakuovým zhášedlem.

Při všech spínacích pochodech, jako například vypnutí vn systému z důvodu údržby, vznikají spínací oblouky, které musejí být co nejrychleji uhašeny. Siemens ve svých vysokonapěťových systémech bez F-plynů používá vakuovou technologii, ověřenou miliony aplikací, kde je oblouk zhášen v zapouzdřené vakuové komoře. Tato klíčová technologie je u vakuových vypínačů používána již 40 let. Na úrovni systémů sekundární distribuce, které dále rozvádějí energii po lokální síti a zpravidla plní jen odpínací úlohy, jsou konvenční vypínače často předimenzované a zbytečně nákladné.

Úkolem nových, inovativních odpínačů je uhasit oblouk během několika milisekund. Proto jsou zapojeny do samostatné proudové dráhy, čímž je zachována zejména jejich kompaktnost. Dále byl vyvinut i nový odpínač, který je skutečným třípolohovým spínačem. Je opět založen na osvědčeném principu s funkcí vypnutí, odpojení a uzemnění, známém z kompaktních rozvaděčů s odpínači a izolací SF6. Tím byla uživateli zachována bezpečná obsluha i vn rozvaděčů Siemens bez fluorovaných plynů.
S tímto novým, inovativním odpínačem s vakuovými zhášedly jsou v technologii bez F-plynů nyní k dispozici i kombinace odpínačů s pojistkami. Tím mohou být mnohé transformátory v sekundární distribuci nadále jištěny dle zvyklosti, vn pojistkami.

„Díky nezměněnému způsobu ovládání a kompaktnímu designu nových modrých rozvaděčů umožňujeme našim zákazníkům snadný a bezpečný přechod na klimaticky neutrální rozvod elektrické energie“, uvedl Stephan May, ředitel obchodního úseku Distribution Systems ze Siemens Smart Infrastructure. „Tímto odpínačem jsme navíc mohli zvýšit spínací výkon. To umožňuje výrazně zvýšit elektrickou životnost a otevírá cestu k připojení větších transformátorů, kterými bude v budoucnu možno pokrýt rostoucí spotřebu elektrické energie.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.