Technologie budov | 17. 09. 2018

Siemens představuje unikátní řešení pro chytré byty a domy vyvinuté na základě požadavků českého zákazníka

Řešení SiHome pro chytré byty a domy bylo navrženo s důrazem na uživatelskou přívětivost a je výsledkem dlouhodobých zkušeností s potřebami českých uživatelů. Podstatnými vlastnostmi jsou přehlednost rozhraní pro ovládání, propojení různých technologií, fungování bez nutnosti zásahu uživatele. Na druhou stranu je to právě uživatel, kdo rozhoduje o míře automatizace.

Digitalizace je všude kolem nás a nevyhýbá se ani sektoru rezidentního bydlení, kde se tzv. chytré domácnosti stávají masovou záležitostí. „Na základě analýzy potřeb trhu jsme vyvinuli systém SiHome – řešení pro chytré byty a domy, které zajišťuje jeho uživateli komfortní prostředí a zároveň úsporu nákladů,“ říká Ivo Pavera, vedoucí technického oddělení CPS divize Building Technologies.

SiHome se stará o optimální provoz a úsporu energií

Rodinný dům je dnes vybaven technologiemi pro vytápění, chlazení a větrání, dále pak žaluziemi nebo osvětlením. Chytrý dům si se všemi těmito technologiemi rozumí a dokáže tak velmi efektivně využívat vazeb mezi nimi.

SiHome si navíc poradí i s řízením fotovoltaické elektrárny na střeše domu, ukládáním a spotřebou vyrobené energie. „Zároveň je připraven na rozvoj elektromobility a nabízí kompaktní řešení pro nabíjení elektromobilů. Díky aplikacím v dotykovém panelu nebo mobilním telefonu mají navíc uživatelé o energiích neustálý přehled,” dodává Ivo Pavera.

SiHome vytváří komfortní prostředí a snadno se ovládá

Dostatečný přísun čerstvého vzduchu je pro člověka velmi důležitý a má vliv na jeho spokojenost a zdraví. Vydýchaný vzduch snižuje u lidí schopnost koncentrace a následně způsobuje bolesti hlavy. SiHome udržuje ideální vnitřní klima automaticky bez nutného zásahu uživatelů, zároveň v aplikaci informuje o aktuálním stavu a příčinách – jednoduše se tak uživatel dozví, že vzduchotechnika zvýšila svůj výkon kvůli snížené kvalitě vzduchu v obývacím pokoji. Uživatelské rozhraní bylo navrženo s důrazem na přehlednost a intuitivní ovládání.

SiHome hlídá, zda je vše tak, jak má být

Pocit bezpečí je pro každého velmi důležitý. Chytrý dům SiHome k němu přispívá tím, že monitoruje úniky vody nebo plynu, kouř, pohyb a v případě nečekaných a nechtěných situací na ně uživatele okamžitě upozorní, případně na ně sám zareaguje a minimalizuje tak potenciální škody.

V České republice byly instalovány již desítky těchto řešení v různém rozsahu funkcí na základě přání zákazníka. Jako standardní řešení je SiHome dodáván do typového domu Largo 98 společnosti RD Rýmařov.

Více informací o řešení Sihome najdete na stránkách www.sihome.cz.

SiHome představí český Siemens na veletrhu For Arch 18. –22. září v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech, Hala 4, stánek 4B11.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com