Industry 4.0 | 08. 02. 2021

Siemens představuje platformu Industrial Edge pro zpracování výrobních dat

• Platforma Industrial Edge V1.0 obsahuje systém Edge Management, edge aplikace a edge zařízení s container-based runtime
  • Systém Edge Management poskytuje centrální správu pro edge zařízení a aplikace po celý životní cyklus
  • Aplikace lze rychle integrovat do průmyslového prostředí s minimálním úsilím a rizikem a zajišťují zvýšení produktivity

Společnost Siemens rozšiřuje své portfolio průmyslových IoT řešení v oblasti edge aplikací a představuje centrální a škálovatelnou infrastrukturu pro správu připojených zařízení a aplikací v rámci celé společnosti. S novým systémem Industrial Edge Management mohou uživatelé vzdáleně sledovat stav každého připojeného zařízení a vzdáleně instalovat edge aplikace a softwarové funkce na distribuovaných edge zařízeních. V kombinaci se stávajícími hardwarovými a softwarovými produkty, nová otevřená platforma Industrial Edge V1.0 poskytuje uživatelům připravené a jednotné řešení pro zpracování výrobních dat s integrovanou správou životního cyklu zařízení a aplikací.

Nový systém Industrial Edge Management umožňuje centrální monitorování, diagnostiku a správu distribuovaných edge zařízení správcům IT a výrobním inženýrům. To znamená, že nové softwarové aplikace lze bezpečně zavádět v rámci celé společnosti a na všech připojených Industrial Edge zařízeních.

Centrální správa softwaru minimalizuje nebo dokonce zcela eliminuje náročnou údržbu a úsilí spojené s aktualizacemi distribuovaných softwarových zařízení. Do Industrial Edge lze použít existující, již kontejnerizovaný software (Docker). Kromě toho mohou uživatelé vždy vyvíjet své vlastní edge aplikace, dle specifických požadavků společnosti.

Prostřednictvím systému Edge Management poskytuje společnost Siemens aktualizace funkcí a zabezpečení. Díky němu lze naplánovat nasazení aktualizací do připojených edge zařízení pro zajištění všech bezpečnostních požadavků průmyslového IoT řešení. Díky této platformě mohou správci IT spolehlivě zavádět špičkové vysoce automatizované aplikace ve výrobě a spravovat je po celý životní cyklus. Navíc, volnost retroaktivních efektů mezi automatizačními a edge systémy pomáhá zajistit vysokou dostupnost automatizačních řešení.

Systém Edge Management lze provozovat ve verzi 1.0 lokálně v rámci podnikové infrastruktury, například ve výrobě, a je speciálně přizpůsoben požadavkům uživatelů, kteří si zvláště cení zabezpečení dat. V budoucnu bude také možné provozovat Management systém v cloudu.

Díky Industrial Edge V1.0, společnost Siemens zjednodušuje sběr a analýzu strojních dat a přináší standardy IT, jako jsou kontejnerové aplikace (Docker), jazyková analýza a zpracování dat na vysoké úrovni a centrální software a správu zařízení přímo do výroby.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com