Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 13. 05. 2020

Siemens představuje nový lokalizační software umožňující optimalizace a rychlá rozhodování

Lokalizační systém Siemens
  • Digitální dvojče výkonu v lokalizační platformě Simatic RTLS díky novému softwaru „Location Intelligence“
  • Možnosti optimalizace a rychlého rozhodování díky vizualizovaným analýzám v reálném čase
  • Transparentní přehled toku materiálu a informací o objednávkách

Společnost Siemens představuje nový software „Location Intelligence“, který rozšiřuje lokalizační platformu Simatic RTLS (Real-Time Locating System) o digitální dvojče výkonu. Webový software nově analyzuje a vizualizuje data, zpracovává události, a navíc je lze řešit přímo z lokálních systémů ERP (Enterprise Resource Planning) nebo MES (Manufacturing Execution System). Data získaná na základě údajů o poloze poskytuje uživateli ucelený přehled o toku materiálu, informací o objednávce nebo možných problémových oblastech.

ID transpondéru je spojeno s existujícími daty objednávek. V závislosti na kroku procesu a stavu objednávky mohou být pak informace o objednávce zobrazeny na ePaper transpondérech Simatic RTLS, které tak poskytují řešení v bezpapírové podobě. Software Location Intelligence mimo jiné nabízí uživatelům možnost sledovat jednotlivé obrobky nebo celou objednávku v reálném čase. Po zadání ID objednávky se na digitální kartě zákazníka zobrazí pozice propojených transpondérů v reálném čase.

Nový software zajišťuje zákazníkům maximální transparentnost, a tak dosáhnout individuální optimalizace výrobních a logistických procesů. Klíčem k tomu jsou virtuálně definované oblasti známé jako geofences. Ty mohou být vytvořeny v softwaru pomocí drag & drop a slouží k detekci vstupu a výstupu z definovaných oblastí. Související vstupní a výstupní události mohou být statisticky vyhodnoceny, vizualizovány nebo propojeny s dalšími kroky.

Kombinace obchodních a polohových informací vede k transparentním procesům – vyhledávání je omezeno na minimum, protože pozice všech příslušných objektů na různých terminálech jsou vizualizovány v reálném čase. Různým překážkám nebo odchylkám od výrobního plánu se lze snadno vyhnout pomocí geofences. Současně lze pomocí těchto analýz v reálném čase identifikovat možný potenciál pro optimalizaci procesů, a navíc zákazník získává data pro rychlá rozhodování.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.