Průmysl, Industry 4.0 | 30. 08. 2021

Siemens představuje nový kompaktní systém Sinamics G115D pro dopravníkové aplikace

• Součástí uceleného systému Sinamics G115D je motor, frekvenční měnič a převodovka. Je vhodný pro montáž na motor i stěnu
  • Jednoduché zprovoznění díky komplexní integraci v prostředí TIA portal a Startdrive
  • Kompatibilita s portfoliem MindConnect umožňuje provádět analýzu v cloudu

Společnost Siemens představila nový kompaktní pohonový systém Sinamics G115D určený speciálně pro horizontální dopravníkové aplikace. Tato výkonná a ucelená jednotka obsahuje motor, frekvenční měnič a převodovku a je k dostání ve dvou provedeních: pro montáž na stěnu a na motor. Systém Sinamics G115D má robustní design ve vysokém stupni krytí (až IP66), a je proto vhodný i pro náročná provozní prostředí. Kompaktní rozměry umožňují jeho snadnou instalaci i v omezených prostorových podmínkách. Spolehlivě funguje i díky širokému teplotnímu rozpětí od 30 do 55 stupňů Celsia. Využití tak nalezne v nejrůznějších oblastech intralogistiky, na letištích či v automobilovém nebo potravinářském průmyslu. Pracuje ve výkonovém rozsahu od 0,37 do 7,5 kW (varianta na stěnu) a od 0,37 do 4 kW (varianta pro motor).

Díky komplexní integraci systému do inženýrského prostředí TIA portal včetně softwaru Startdrive nebo webovému nástroji Sinamics G120 Smart Access Module (SAM) pro nastavení a diagnostiku probíhá jeho zprovoznění snadno a rychle. Jednotka je připravena i na případnou digitální transformaci a analýzy v cloudu: Je totiž začleněna do portfolia MindConnect a je kompatibilní s aplikacemi Mindsphere, jako je např. Analyze MyDrives.

S protokolem Profisafe je Sinamics G115D zároveň vybaven funkcí Safety Integrated ve formě STO (Safe Torque Off) na úrovni SIL2, což napomáhá standardizaci a usnadňuje proces certifikace. Pro flexibilní instalaci, servis a údržbu má řešení k dispozici zásuvný konektor a flexibilní možnosti připojení. Zařízení funguje zejména v komunikaci s řídicími systémy Simatic, např. Simatic S7-1200 nebo Simatic ET200 v případě řízení polohy a pohybu. K novému systému Sinamics G115D Siemens nabízí servisní balíček Service Protect, který mj. umožňuje zakoupení dodatečného servisu na jeden až dva roky. Součástí balíčku je zjednodušené vyřízení servisu za standardních záručních podmínek, ale po delší časové období.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com