Průmysl, Industry 4.0 | 16. 12. 2019

Siemens představuje novou platformu na hostování průmyslových aplikací pro kybernetickou bezpečnost

Ruggedcom APE
  • Zařízení Ruggedcom APE je optimalizováno pro provozní teploty od -40 do +75°C
  • Řešení nových a stále rostoucích požadavků na kybernetickou bezpečnost
  • Noví partneři v oblasti kybernetické bezpečnosti zpřístupňují své bezpečnostní aplikace zákazníkům společnosti Siemens

Společnost Siemens rozšířila řadu produktů Ruggedcom RX1500 (Multi-Service Platform) vhodných pro nasazení v průmyslu, distribuci el. energie i energetice o komunikační zařízení Ruggedcom APE (Application Processing Engine) v nové, výrazně výkonnější verzi. Tato platforma je určena pro hostování průmyslových softwarových aplikací třetích stran v extrémně náročných podmínkách, a to i v oblasti kritické infrastruktury.

Ruggedcom APE1808 je jedním z modulů fyzického rozhraní produktové řady Ruggedcom RX1500. Produkty této rodiny jsou L2-, L3- switche a routery, které jsou nejen vhodné pro nasazení v nejnáročnějších oblastech průmyslu, v distribuci el. energie nebo energetice, ale navíc cenově optimální. Modulární konstrukce zařízení RX1500, která umožňuje sestavení i přímo na místě instalace, dává zákazníkům možnost sestavit si přesně takové zařízení, které je pro daný úkol nejvhodnější. Základní modul tak lze doplnit nejrůznějšími WAN, sériovými nebo ethernetovými moduly fyzického rozhraní. Zařízení je vhodné pro nejnáročnější aplikace v průmyslu, řízení distribuce elektrické energie nebo řízení automobilové a vlakové dopravy.

Ruggedcom APE1808 dokáže využít všechny možnosti switchování i routování základního modulu Ruggedcom RX1500 ve všech jeho variantách. Samotný modul Ruggedcom APE1808 disponuje jedním gigabitovým ethernetovým portem z přední strany a druhým, zcela identickým, na sběrnici základního modulu RX1500. Oba porty jsou od sebe odděleny.

Ruggedcom APE je dostupný ve standardním provedení a také ve verzi s dodatečným povrstvením plošných obvodů (conformal coating). Je tak plně připraven pro nasazení v provozních teplotách od -40 do +75°C. Jako ostatní moduly platformy Ruggedcom RX1500 také naplňuje požadavky norem IEC61850-3 a IEEE 1613 pro nasazení v i v těch nejnáročnějších průmyslových provozních podmínkách. Čtyřjádrová Intel architerktura x86_64 je vhodná pro operační systémy Linux i Windows 10. Ruggedcom APE1808 navíc poskytuje prověřenou hardwarovou platformu pro komerčně dostupný software, což umožňuje nabídnout vhodnou platformu pro partnerské aplikace a naplnění požadavků kybernetické bezpečnosti jak při odhalování útoků, tak i jejich prevenci.

Nový Ruggedcom APE1808 tak vyniká v širokém rozsahu aplikací jako je firewallování, logování síťových událostí a detekce průniků. To umožňuje analyzovat data přímo na místě i bez nutnosti přidání dodatečného průmyslového PC (IPC), které může být mnohdy problematické. Ruggedcom APE1808 a partnerské řešení pro kybernetickou bezpečnost jsou zejména vhodné pro oblast energetiky, distribuce el. energie, řízení dopravy ale i pro oblasti dopravy a zpracování ropy a plynu. Pochopitelně může být také nasazen všude tam, kde jsou náročné provozní podmínky limitujícím faktorem pro ostatní řešení. Jednoduše lze využít na všech místech, kde je třeba chránit průmyslovou síť proti vzrůstajícímu počtu kybernetických útoků.

Portfolio řešení Ruggedcom  přináší přístup k široké nabídce aplikací pro kybernetickou bezpečnost vyvinutých předními výrobci se zkušenostmi v průmyslu díky nově ohlášené spolupráci s firmami jako je Fortinet, Nozomi Networks, Secure-NOK nebo Claroty. Zákazníci společnosti Siemens tak získají další možnosti, jak zajistit expertní možnosti pro ochranu průmyslových sítí při současném stále se vyvíjejícím tempu růstu počtu hrozeb. Následující řešení budou dostupné formou certifkovaných partnerských aplikací od společností Fortinet, Nozomi Networks, Secure-NOK nebo Claroty: Intrusion Detection System (IDS) – systém detekce průniku, Intrusion Prevention System (IPS) – systém prevence průniku, Deep Packet Inspection (DPI) – detailní analýza zpráv a také Next Generation Firewall (NGFW).

Ruggedcom APE1808 se stává zásadním stavebním kamenem pro rostoucí portfolio řešení a služeb v oblasti kybernetické bezpečnosti. V rámci tohoto portfolia Siemens nabízí řadu konzultačních služeb pro sítě, vyhodnocení bezpečnosti sítí, integrace a nasazení a také školení nebo podporu přímo u zákazníků.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com