Technologie budov, Smart Cities | 15. 05. 2019

Siemens představuje nová komunikační zařízení ve standardu KNX IP Secure

• Nové IP routery a IP rozhraní zajistí bezpečnou datovou KNX komunikaci přes protokol IP, chráněnou proti neoprávněnému přístupu
  • Přístroje KNX IP Secure splňují nejpřísnější bezpečnostní požadavky na provoz v chytrých budovách
  • Minimální spotřeba ze sběrnice KNX díky flexibilním možnostem napájení

Divize Smart Infrastructure společnosti Siemens rozšířila osvědčený systém zařízení Gamma KNX o nové IP routery a nová IP rozhraní, která podporují nejnovější standard KNX IP Secure. Díky tomuto rozšíření umožňuje protokol KNXnet/IP plně šifrovaný přenos datových telegramů (podle normy ISO 18033-3, šifrování AES 128 CCM), čímž zajistí bezpečnou datovou komunikaci mezi KNX IP routery v rámci jedné sítě, navíc chráněnou proti neoprávněnému přístupu.

Nové přístroje KNX IP Secure splňují ty nejpřísnější bezpečnostní požadavky na instalace KNX v inteligentních budovách, kde je vyžadována bezpečná komunikace prostřednictvím TCP/IP sítí. V systému automatizace budov tak nevznikají žádné bezpečnostní mezery a je vyloučena případná nežádoucí manipulace se systémem budovy.

Díky těmto novinkám mohou integrátoři systémů KNX a další partneři splnit požadavky zákazníků na bezpečnou komunikaci jednak v rámci budov nebo mezi jednotlivými objekty a na bezpečný vzdálený přístup. Konfigurační nástroj ETS (Engineering Tool Software), který byl speciálně vytvořen pro systémy KNX, zajistí jak vlastní provozní komunikaci přes protokol IP, tak zprovoznění systému. K uvedení do provozu nových zařízení standardu KNX IP Secure slouží snímatelný štítek s certifikací přístroje. Tento certifikační klíč, který je pro rychlou identifikaci vytištěn jako QR kód, umožňuje rychlou autentizaci přístroje pomocí nástroje ETS.

Vysoké zabezpečení dat umožňuje využít pro komunikaci napříč liniemi i stávající datové sítě, zejména v komerčních budovách. Toto řešení přináší široké spektrum výhod a dalších možností: rychlá komunikace mezi linkami KNX, rozšíření systému KNX mimo budovu pomocí připojení sítí LAN a WAN, přímý přenos dat KNX všem uživatelům sítě nebo vzdálená KNX konfigurace každého přístupového bodu v síti. A to vše při vysokém zabezpečení proti hackerskému útoku.

V neposlední řadě nabízejí nové přístroje KNX IP Secure značky Siemens mimořádnou flexibilitu v oblasti napájení. Kromě běžného napájení 24 V AC/DC podporují i napájení po ethernetu (Power over Ethernet, PoE), které zajistí minimální spotřebu proudu ze sběrnice KNX, a to jen zhruba v úrovni 4 mA.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.