Průmysl, Industry 4.0 | 12. 02. 2019

Siemens představuje moderní systém pro správu a monitorování průmyslových sítí podle požadavků Průmyslu 4.0

• Komplexní monitorování rozsáhlých průmyslových sítí
  • Konfigurace síťové infrastruktury založená na definovaných pravidlech
  • Centrální správa firmwaru s implementací založenou na topologii průmyslové sítě
  • Využití ve všech průmyslových odvětvích

Sinec NMS (Network Management System) představuje nový a výkonný systém společnosti Siemens pro správu průmyslových sítí. Podnikům ze všech průmyslových odvětví umožní udržet krok s neustále se stupňujícími požadavky na průmyslové komunikační sítě, především se zvyšující se komplexností průmyslových sítí, velkého objemu dat nebo složitostí síťové struktury. Pomocí platformy Sinec NMS lze centrálně konfigurovat, spravovat a monitorovat sítě s 50 až 12 500 zařízeními, a to 24 hodin denně. Zjednodušuje tak plánování údržby a zároveň umožňuje účinnou prevenci vůči možným selháním nebo rychlou reakci na ně. Softwarová platforma Sinec NMS dokáže zvýšit dostupnost celé průmyslové sítě. Navíc nabízí komfortní správu a možnost reportovat do nadřazených systémů (northbound interface).

Sinec NMS zajišťuje transparentnost celé architektury průmyslové sítě. Nové komponenty mohou být do sítě snadno integrovány a stávající komponenty konfigurovány a servisovány. Síťové komponenty jsou konfigurovány na základě pravidel a zásad, které jsou definovány vždy pro určitý typ komponent, jako jsou switche, routery, PLC, periferie apod. Například uživatelé mohou jednoduše měnit hesla pro přístup k jednotlivým zařízením. To ušetří velké množství času během konfigurace průmyslové sítě a při odstraňování problémů zejména u velkých sítí s velkým počtem zařízení.

Distribuovaný přístup zvyšuje flexibilitu platformy Sinec NMS, která se tak dokáže přizpůsobit požadavkům všech typů sítí. Platforma Sinec NMS je rozdělena do dvou úrovní monitorování a parametrizování, díky tomu lze spravovat a monitorovat rozsáhlé průmyslové sítě. Podstatou systému Sinec NMS je monitorování, které rychle a přehledně zobrazuje celkový stav a zapojení průmyslové sítě. Dále systém umožňuje parametrizování komponent. Změny nastavení jednotlivých komponent jsou pak distribuovány přes průmyslovou výrobní síť a zároveň implementovány do nastavení jednotlivých síťových zařízení.

Platforma Sinec NMS, jako moderní systém pro správu sítí (NMS), podporuje všech pět pilířů metodiky FCAPS definovaných Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO). První pilíř, správa chyb a selhání umožňuje rychlou a snadnou alokaci poruch (F – Fault management). Druhým pilířem je správa konfigurace (C – Configuration management), jež šetří čas a peníze díky centrálnímu nastavování a údržbě celé sítě. Správa účtů (A – Accounting management) jednotlivých zařízení a uživatelů zaručuje bezpečnost sítě spolehlivým ověřením a dokumentováním a představuje třetí pilíř. Dalším je správa a monitorování výkonnosti sítě (P – performance management) dovolující flexibilnější optimalizaci sítě díky přehledu a generování statistik o dostupnosti a vytížení jednotlivých komponent během nepřetržitého sledování sítě. Poslední pilíř, správa zabezpečení (S – Security management), klasifikuje vyšší zabezpečení celé průmyslové sítě.

Pro další informace ohledně systému Sinec NMS můžete navštívit: www.siemens.com/sinec-nms

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.