Technologie budov | 25. 05. 2018

Siemens představil živě systém Video Synopse na konferenci Bezpečná škola 2018

Divize Building Technologies společnosti Siemens ČR představila na konferenci Bezpečná škola 2018 pomocí živé ukázky systém Video Synopse – způsob vyhledávání v kamerových záznamech pomocí sofistikovaných algoritmů. Systém vychází ze známého faktu, že díky digitalizaci dochází ke sběru velkého množství dat, ale často chybí nástroje k jejich analýze.

Tradiční konference Bezpečná škola 2018, jíž je český Siemens Zlatým partnerem, se konala 24. května v Národní technické knihovně v Praze. Cílem letošního setkání bylo rozšíření znalostí zástupců škol a jejich zřizovatelů, pracovníků státní správy a samosprávy. Zejména pak jejich seznámení s možnostmi financování, normami, příklady dobré praxe, ale i technickými možnostmi a podmínkami pro komplexní zabezpečení školských zařízení s ohledem na maximální možnou ochranu žáků, pedagogů i návštěvníků škol. Konference Bezpečná škola slouží také jako platforma pro sdílení zkušeností jejích účastníků. Jako velmi významné téma se také diskutovalo vzdělávání v oblasti bezpečnosti.

Za divizi Building Technologies vystoupil Radek Zachoval, který se věnoval tématu Video Synopse – systému pro vyhledávání v kamerových záznamech pomocí sofistikovaných algoritmů. Při své prezentaci systém ukázal při reálném použití, kdy došlo k živému připojení do video databáze a následné ukázce, jak s ním lze pracovat.

V rámci prezentace Siemens byli účastníci konference seznámeni s možnostmi a způsoby vyhledávání bezpečnostních incidentů a zájmových objektů ve zcela nových souvislostech, které jim otevřeli obzory, jak je v současné době možné posílit bezpečnost školských zařízení a jejich bezprostředního okolí.

Citace ke konferenci:

Současné kamerové systémy zažívají revoluci v oblasti videoanalýz, sofistikovaných detekcí a pokročilých funkcionalit. Základem všeho je velké  množství dat, které je ukládáno pro pozdější potřeby.“ říká Radek Zachoval, vedoucí technického oddělení Comfort & Security divize Building Technologies, a dodává „Aby bylo možné opravdu efektivně a sofistikovaně požadované informace v množství uložených dat vyhledávat, je nutné mít k dispozici kvalitní nástroje.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com