Energetika, Doprava a logistika, Smart Cities, Inovace | 20. 01. 2021

Siemens představil ultra výkonnou dobíjecí stanici

• Napětí až 1 000 V a škálovatelný dobíjecí výkon až 300 kW
  • Vysoká účinnost při nízkých provozních nákladech a vysokém silovém toku
  • Automatické přidělení a změna dobíjecího výkonu

Společnost Siemens Smart Infrastructure představila novou ultra výkonnou dobíjecí stanici Sicharge D. Je vhodná pro provoz na tranzitních tazích i ve městě; na parkovištích či u nákupních center. S maximální účinností až 96 %, škálovatelným dobíjecím výkonem a dynamickým sdílením výkonu, patří Sicharge D k nejvýkonnějším zařízením na trhu.

„Rozšiřitelnost, modularita a dynamické dobíjení jsou směrem, kterým se Siemens u dobíjecích stanic vydal. Našim zákazníkům připravujeme dobíjecí infrastrukturu, která dokáže reagovat na zvýšenou potřebu dobíjení elektromobilů nebo požadavky na vyšší rychlosti dobíjení,“ uvedl Martin Šilar, koordinátor aktivit pro elektromobilitu v Siemens, s.r.o. „Současně se jedná o jednu z nejvýkonnějších ultra výkonných dobíjecích stanic na trhu.“

Účinnost až 96 % zajistí, že Sicharge D dobije automobil s využitím téměř veškeré dostupné energie. Pro provozovatele to znamená především nižší provozní náklady. Zařízení je navíc navrženo tak, aby splňovalo budoucí technické vývojové trendy: přestože dobíjecí kapacita většiny elektromobilů je dnes stále ještě omezena, v budoucnu budou elektromobily schopny pracovat s vyšším napětím. Proto Sicharge D nabízí rozšiřitelný dobíjecí výkon až na 300 kW. a podporuje napětí od 150 do 1 000 V a proud až 1 000 A. To umožňuje maximální zátěž pro vozidla s napětím 800 V i dobíjení při nižším napětí (350-400 V), které je obvyklé zejména u dnešních elektromobilů.

Přes rostoucí počet elektrických vozidel zůstávají investice do infrastruktury související s elektromobilitou poměrně náročným úkolem. Proto Siecharge D nabízí rozšíření stanice až o dva externí výdejové terminály, což umožňuje plánovat investice podle potřeb elektromobilního trhu. Standardní konfigurace má dvě DC zásuvky a jednu AC zásuvku zabudovanou v kompaktním designu, který výrazně usnadňuje instalaci.

Nová dobíječka kombinuje všechny uvedené funkce s dynamickým paralelním dobíjením. To znamená, že bere ohled na individuální požadavky každého připojeného vozu a automaticky přizpůsobuje dobíjecí proces technologii, kterou využívá akumulátor elektromobilu, a stavu dobíjení. Toto řešení zajistí maximální dobití připojených vozidel bez nutnosti manuálního zásahu.

Dalším přínosem pro koncové uživatele je integrovaný 24palcový nastavitelný displej umožňující snadnou a bezbariérovou obsluhu dobíjecí stanice, který zákazníkům nabízí nové možnosti využití a funkce nad rámec samotného procesu dobíjení.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com