Průmysl, Industry 4.0 | 19. 02. 2020

Siemens představil novou generaci decentrálních periferií s IP65/67 krytím

Simatic ET 200eco PN
  • Nová generace Simatic ET 200eco PN: Nové funkce pro moderní koncepty a požadavky
  • Pro využití v redundantních, vysoce dostupných systémech díky S2 redundanci
  • Vysoká proudová kapacita s napájením přes L-coded konektor
  • Kvalitní průmyslové pouzdro s IP65/67 krytím i pro venkovní použití

Společnost Siemens uvedla na trh novou generaci decentrálních periferií Simatic ET 200eco PN, jež najde využití přímo ve strojích a technologických zařízeních. Nová řada I/O decentrálních periferií se stupněm krytí IP65/67 zahrnuje pět digitálních I/O zařízení včetně IO-Linku a nabízí uživatelům celou řadu nových funkcí pro moderní koncepce a požadavky strojů.

Nový průmyslový kovový kryt zařízení spolehlivě chrání před UV zářením a škodlivými látkami i za nepříznivých klimatických podmínek, což umožňuje využít zařízení i mimo výrobní haly. Zařízení jsou napájena pomocí L-coded zásuvky, která nabízí výrazně vyšší kapacitu přenosu proudu. Tyto vlastnosti umožňují využití i na delších kabelových trasách v terénu a dodávku a připojení energeticky náročnějších součástí (například ventilových terminálů) bez potřeby dalšího napájení.

Nová I/O zařízení mají individuálně konfigurovatelné konektory M12 a podporují redundanci S2. Jsou proto vhodné pro použití v redundantních systémech, jako jsou vysoce dostupné systémy Simatic S7-1500R/H, jež se využívají například pro zařízení instalovaná v železničních a silničních tunelech. Díky internímu modulárnímu sdílenému vstupu (MSI) a modulárnímu sdílenému výstupu (MSO) má uživatel simultánní a nezávislý přístup ke čtení aktuálních stavů vstupů a výstupů modulů z více řídících systémů, a to bez potřeby dalšího programování. Tato funkcionalita výrazně zvyšuje přehlednost informací o připojených strojích a zařízeních. Funkce sdíleného zařízení znamená, že I/O kanály zařízení lze rozdělit mezi dva I/O řadiče, což umožňuje vytvářet pokročilé a flexibilní koncepty automatizace.

Obecné informace:

Nové stroje a zařízení jsou instalovány v souladu s novými koncepty. Rozvaděčové skříně se zmenšují nebo dokonce úplně mizí a I/O systémy, které se dříve používaly v rozvaděči, se nahrazují menšími robustními verzemi IP 65/67 s úplnou ochranou před prachem, vodou a UV zářením. Zařízení lze namontovat téměř kdekoliv na stroji, což umožňuje navrhovat stroje menší, skladnější a méně nákladné. Díky tomuto uspořádání lze navíc významně snížit vzdálenost kabelů mezi I/O zařízeními a senzory/aktuátory, což nejen snižuje náklady na materiál, ale také zjednodušuje přepravu, instalaci a demontáž strojů a snižuje pravděpodobnost chyb kabeláže.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.