Technologie budov | 11. 09. 2018

Siemens představil nové funkce Synco IC pro vzdálený odečet a sledování spotřeby energií

1. Společnost Siemens rozšířila svou cloudovou platformu pro vzdálenou správu systémů topení, větrání a klimatizace (HVAC) o nové funkce
  2. Možnost vzdáleného sběru dat pro účely vyúčtování odběru a snížení spotřeby energií
  3. Hospodárné řešení pro provoz, řízení a monitorování spotřeby v menších a středně velkých objektech

Divize Building Technologies společnosti Siemens rozšířila cloudovou platformu Synco IC pro dálkové ovládání systémů topení, větrání a klimatizace (HVAC) o nové funkce. Od července 2018 nabízí možnost dálkového odečtu stavu měřičů pro účely vyúčtování odběru energií, vzdálené monitorování klíčových ukazatelů spotřeby či možnost vzdáleného zásahu v případě nutnosti spotřebu energie snížit. Cloudová platforma Synco IC pro hospodárný provoz a správu systémů HVAC v menších a středně velkých objektech byla na trh uvedena v roce 2015.

S funkcí pro sledování spotřeby energií Synco IC Energy Monitoring mohou správci budov na dálku snížit spotřebu a zároveň získat údaje pro účely vyúčtování. Systém lze rozšířit až na 2 500 bezdrátových nebo 250 drátových měřidel. Díky vzdálenému sběru údajů není potřeba provádět ruční opisy hodnot z měřičů, což vede k racionalizaci práce a šetří cestovní i personální náklady. Automatický sběr a validace dat minimalizuje možnost lidské chyby při odečtu a zamezuje neoprávněným zásahům či záměrnému zkreslování informací z měřidel. Přístup k údajům zákazníka a jejich využití je řízené a veškerá data jsou bezpečně uchována.

Systém umožňuje propojení až 100 lokalit. I proto je platforma Synco IC vhodná zejména pro společnosti zabývající se facility managementem, které spravují rozsáhlejší portfolio menších budov. Je tou pravou volbou i pro města a obce, jež mají na starosti soubor rozptýlených budov, například okresní a obecní úřady, školní budovy či domovy důchodců, nebo pro společnosti, které si chtějí uspořádat a vést systémy pro automatizaci budov ve svých globálních pobočkách a kancelářích z jednoho centrálního umístění.

Zprovoznění funkce Synco IC Energy Monitoring je jednoduché a snadné. Každou lokalitu lze díky režimu plug & play připojit během několika minut pomocí QR kódů. Systém si příslušné měřiče vyhledá a zjistí sám.

Provozovatelé a správci budov jsou neustále vystavováni tlaku na snižování spotřeby energie a emisí CO2 v bytovém fondu. Intuitivní uživatelské rozhraní platformy Synco IC představuje jednoduché řešení pro dohled nad všemi řídicími daty a údaji z měřicích přístrojů v systémech HVAC. To zobrazuje jednotlivé trendy a umožňuje porovnat klíčové ukazatele spotřeby energie, například spotřebu na metr čtverečný, v několika budovách či nájemních prostorech. Zároveň sleduje i spotřebu v různých systémech, jako je vytápění či chlazení, a spotřebu teplé vody a elektrické energie. Optimální energetickou účinnost pomůže dosáhnout a udržet funkce vzdáleného zásahu pouhou změnou nastavení na úrovni jednotlivých místností nebo na primární úrovni.

Platforma Synco IC je instalována již na více než 15 000 místech po celém světě. Nyní mohou správci budov využít možnosti vzdáleného odečtu měřidel pro účely vyúčtování odběrů energií, dálkového sledování klíčových ukazatelů spotřeby a provádět zásahy pro snížení spotřeby energie, a výrazně tak snížit provozní náklady budov.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com