Celofiremní | 30. 09. 2016

Siemens podpoří devět profesorů na předních českých technických univerzitách

V pátek 30. září podepsali generální ředitel společnosti Siemens Česká republika Eduard Palíšek a zástupci tří prestižních technických univerzit smlouvy o spolupráci, jejichž předmětem je podpora devíti renomovaných univerzitních profesorů. Za ČVUT dohodu podepsal rektor Petr Konvalinka, za VUT v Brně rektor Petr Štěpánek a za VŠB-TUO Ostrava prorektor pro studium Petr Noskievič. Dnes uzavřené dohody jsou dalším krokem společnosti Siemens pro podporu českého vzdělávání a školství.

Podpora českého školství společností Siemens je dlouhodobá a probíhá v mnoha podobách. Dnes uzavřené smlouvy zajistí univerzitám přímý přístup k nejnovějším technologiím, strategiím a konceptům. Prostředky, které český Siemens univerzitám poskytuje, budou využity na podporu a prohlubování znalostí v technologických oblastech, které jsou rozhodující pro konkurenceschopnost české ekonomiky. Na ČVUT Siemens podpoří tři, na VŠB-TUO dva a na VUT by rád podpořil čtyři profesory.

V rámci uzavřených smluv bude dále prohloubena spolupráce ve formě seminářů, přednášek a společných výzkumných projektů. Studenti partnerských univerzit budou mít možnost podílet se na reálných projektech a doplnit tak své teoretické znalosti o konkrétní poznatky z praxe. Touto cestou se Siemens snaží usnadnit českým studentům přístup k nejnovějším technologiím, strategiím a konceptům.

Citace ke spolupráci:

Ing. Eduard Palíšek, Ph.D., MBA, generální ředitel Siemens Česká republika

„Úzká spolupráce mezi technickými univerzitami a průmyslovými firmami je klíčem k dlouhodobé prosperitě české ekonomiky. Úspěch se dostaví pouze v případě, že dokážeme, aby ti nejlepší odborníci z privátní a akademické sféry svůj potenciál společně vložili do vzdělávání nové generace špičkových expertů v oblastech, které jsou pro konkurenceschopnost naší země rozhodující.“

prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT
„Pro ČVUT v Praze je spolupráce s firmami nesmírně důležitá, zvláště v kontextu trendů, které přináší čtvrtá průmyslová revoluce. Díky odborníkům z praxe působícím přímo na akademické půdě mají naši studenti možnost získat informace a zkušenosti, které jim pomohou se rozhodnout, na co se během studia zaměřit, a co na ně čeká po ukončení vysokoškolského vzdělání.“

prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc., rektor VUT
„Vysoké učení technické v Brně dlouhodobě usiluje o co nejužší propojení s praxí, aby naši absolventi dokázali využívat i ty nejnovější technologie a mohli tak dále pomáhat průmyslovému vývoji. Spolufinancování špičkových akademických pracovníků ze strany průmyslových partnerů je v zahraničí již běžnou záležitostí, která se postupně stává trendem i v České republice. Jsem rád, že se VUT podílí na vzájemném provázání akademické a komerční sféry a že máme odborníky, kteří mohou významným firmám pomáhat.“

prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., rektor VŠB-TUO
„Aktivitu společnosti Siemens vítáme a slibujeme si od ní otevření další intenzivní spolupráce. Musím říct, že jsem potěšen, když vidím konkrétní závazek významné firmy, který na sebe vzala proto, aby podpořila české vysoké školy. Naše univerzita se ve spolupráci s průmyslem řadí nejen mezi českou, ale i evropskou špičku a tento příslib naši univerzitu posune ještě dále.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.