Celofiremní, Inovace | 14. 02. 2019

Siemens partnerem Prvního průmyslového IoT hackhatonu

Ve dnech 8. a 9. března se koná První průmyslový IoT hackhaton, jehož účastníci si budou moci vyzkoušet vývoj řešení pro průmysl v prostředí otevřeného operačního systému MindSphere. Až 20 teamů stráví 48 hodin v prostorách nově otevřeného coworkingového centra Business Link v pražských Holešovicích, kde budou hledat řešení řady zajímavých problémů.  Cílem je přijít s řešením ve formě aplikace, vítězný tým nebo jednotlivec si odnese odměnu 100 000 Kč.

„Inovátorského hackathonu se mohou zúčastnit nadšenci zapálení do IoT, práce s daty v průmyslu a chytrých technologií. Umožníme jim například přístup k datům z vyvažovacího tunelu pro turbíny, který je umístěn v brněnském závodě Siemens Turbomachinery,“ říká František Podzimek, MindSphere Business Developer a dodává: „Na místě budou k dispozici mentoři z německého vývojového týmu MindSphere, kteří budou účastníkům k dispozici během celého hakchatonu a budou s nimi sdílet své zkušenosti a podporovat je při hledání řešení na předem definované průmyslové výzvy.“

Účastníci získají jedinečnou příležitost prezentovat svá unikátní řešení před českými lídry v oblasti průmyslového IoT jako jsou Siemens, ŠKODA AUTO, Skanska, SKF, Atos, E&Y, E.ON a Unicorn. Nejlepší aplikace vyhraje 100 000 Kč.

Přihlašovat se mohou jednotlivci i týmy, kteří budou, ve spolupráci s mentory realizovat své vize v rámci výzev:

1. Zoptimalizuj budovu

2. Zdokonal turbínu

3. Zrychli výrobu

4. Zlepši údržbu

5. Zefektivni elektrárnu

6. Propoj pracovní prostor

7. Zadej svůj IoT problém

Přihlášky na hackhaton je možné posílat do středy 20. února 2019 přes webové stránky www.iotea.cz. Do hackathonu se může přihlásit až tříčlenný tým nebo jednotlivci od 15 let. Z registrovaných účastníků vybere porota 16-20 týmů, které budou mít příležitost své výzvy v rámci akce vypracovat.

V sobotu 9. března 2019 proběhnou prezentace jednotlivých soutěžních týmů, kdy představí svá řešení na vybranou výzvu/problém před odbornou porotou složenou ze zástupců všech partnerů. Krom hlavní výhry budou předány partnerské ceny výhercům, které si zvolí jednotliví partneři.

„Za společnost Siemens budeme předávat poukaz na networkingový večer s vybranými zákazníky a následnou návštěvu technologického veletrhu Hannover Messe. Ta se uskuteční v doprovodu zástupců naší společnosti, výherci se budou moci seznámit s nejnovějšími inovacemi v průmyslových technologiích a diskutovat s nejvyššími manažery z německé centrály.“ říká František Podzimek. „Tato cesta výhercům umožní navázat nové kontakty a spolupráci se zástupci českého průmyslu.“

Operační systém MindSphere

MindSphere je otevřený operační systém a cloudové řešení pro průmyslový internet věcí, který umožňuje využívat technologická data k optimalizaci procesů, snižování nákladů, zvyšování efektivity a produktivity. MindSphere otevírá možnosti ke vzniku nových obchodních modelů a příležitostí v různých oblastech od průmyslové výroby přes energetiku, železniční a silniční dopravu, logistiku až po chytrá města.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.