Technologie budov | 15. 01. 2019

Siemens otevřel nový areál inteligentních budov v Zugu

• Sídlo společnosti Siemens Building Technologies
  • Sídlo společnosti Smart Infrastructure Operations Company od 1. dubna 2019
  • Celková investice 250 milionů švýcarských franků (CHF)
  • Referenční projekt pro inteligentní budovy

Společnost Siemens AG otevřela svůj nový areál v Zugu. Areál Siemens Zug má novou administrativní budovu s 1 000 pracovními místy a nově vybudovanou výrobní budovu. Objem investic do nových budov, renovací a související opatření činí 250 milionů švýcarských franků. Areál je mezinárodní centrálou divize Siemens Building Technologies (BT), která má 29 000 zaměstnanců. V loňském roce tato divize zaznamenala celosvětový prodej ve výši 6,6 miliard EUR. Budova slouží jako reference a je vybavena inovačními technologiemi pro budovy.

„Siemens je jedním z největších švýcarských zaměstnavatelů. Zaměstnáváme zde více než 6 000 lidí, včetně asi 300 učňů,“ říká Joe Kaeser, předseda představenstva společnosti Siemens AG. „Společnost Building Technologies se sídlem v Zugu bude více profitovat z digitalizace než prakticky jakékoli jiné průmyslové odvětví. Stavební technologie se v příštím roce stanou základním prvkem nové provozní společnosti Smart Infrastructure (SI), jejíž globální ředitelství bude také v Zugu.“

Zug je domovem společnosti Siemens Building Technologies od roku 1998, kdy Siemens převzal průmyslovou činnost společnosti Elektrowatt AG. „Díky našim investicím do výzkumu a vývoje využíváme možnosti digitalizace, která společnost rozvíjí v oblasti inteligentních budov,“ vysvětluje Matthias Rebellius, generální ředitel společnosti Siemens Building Technologies. „Nabízíme celou řadu technologií budov pro detekci požáru, bezpečnostní a automatizační řešení s cílem optimalizovat udržitelnost, celkové náklady na majetek a zkušenosti uživatelů v budovách. Inteligentní budovy jsou založeny na komplexní analýze a používání digitálních dat budov.“ Rebellius označil areál za referenční projekt, který ilustruje možnosti digitalizace v technologiích budov, energetické účinnosti a práce orientované na budoucnost. „Inteligentní budova je flexibilní, učí se z předchozích interakcí a neustále se přizpůsobuje potřebám jejích uživatelů, čímž aktivně přispívá k jejich úspěchu.“

Výstavba kancelářské a výrobní budovy začala v květnu 2016 a byla dokončena v červenci 2018. Areál Siemens Zug je jedním z prvních nových projektů, které pro navrhování a realizaci využívají digitální modelování budov (BIM). Digitální dvojče – 3D model budovy, doplněný o technické informace důležité pro pozdější operace – je základem efektivní, nákladově optimalizované a perspektivní správy budov.

Areál je vybaven technologiemi pro automatizaci budov, bezpečnost a požární ochranu od společnosti Siemens BT. Zvláštní důraz byl kladen na udržitelnost a energetickou účinnost budov. Administrativní budova splňuje nejvyšší požadavky standardu LEED a získala platinovou certifikaci, výrobní budova splňuje kritéria pro certifikaci LEED Gold. Integrovaný systém automatizace budov s optimalizací energie založený na integrované platformě správy budov Desigo CC řídí spotřebu energie a všechny disciplíny v budovách. Energeticky účinná tepelná čerpadla využívají vodu z jezera Zug jako zdroj tepla a pro přímé chlazení. Budovy areálu nepotřebují k výrobě energie fosilní paliva. Systémy vytápění, větrání a klimatizace jsou vybaveny systémy pro obnovu tepla a chladu. Dokonce i systémy stlačeného vzduchu ve výrobě mají systém rekuperace energie pro ohřev vody. Budovy mají zelené střechy a kancelářská budova využívá přibližně 1 500 m3 dešťové vody. Fotovoltaický systém na střeše výrobní budovy bude uveden do provozu na jaře roku 2019.

Se svým půdorysem 56 × 56 m pojme sedmipodlažní administrativní budova 1 000 zaměstnanců. Má 32 000 m2 hrubého podlažního prostoru, z toho 18 400 m2 kancelářských prostor a 11 000 m2 ve dvoupatrové podzemní garáži s 250 parkovacími místy. Budova má výšku 25 metrů.

Třípodlažní výrobní budova má výšku 16 metrů, půdorysnou plochu 125 x 50 metrů a dvě výrobní podlaží. Druhé horní patro budovy má 120 kancelářských prostor, stejně jako další prostory pro profesní školení a laboratoř. Zásobovací doky, dusíkové nádrže a kontejnery na odpad jsou integrovány do budovy za účelem minimalizace hluku v sousední obytné zóně a činí ji tak architektonicky přitažlivou.

Součástí areálu je i stávající administrativní a výrobní budova, jejíž modernizace je plánována na rok 2021. Počínaje koncem roku 2022 pojme přibližně 450 zaměstnanců výzkumu a vývoje společnosti BT. Město Zug přebírá bývalou administrativní budovu Siemens.

Areál Siemens Zug je mezinárodním ředitelstvím divize Siemens Building Technologies (BT). Divize Siemens Building Technologies je nejen vedoucím vývojářem a dodavatelem produktů, systémových řešení a služeb v oblasti automatizace budov, energetické účinnosti, požární ochrany a bezpečnosti, ale také průkopníkem v digitalizaci budov. V roce 2018 měla společnost BT více než 29 000 zaměstnanců ve více než 400 pobočkách po celém světě a vykázala tržby ve výši 6,6 miliard EUR. Společnost Building Technologies sídlí v Zugu od převzetí průmyslových aktivit společnosti Elektrowatt v roce 1998. Pro BT v Zugu pracuje více než 1 700 zaměstnanců.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.