Energetika, Průmysl, Industry 4.0, Smart Cities, Inovace | 10. 12. 2020

Siemens oslavil 130 let působnosti na českém trhu

Před 130 lety, v roce 1890, zřídila společnost Siemens v českých zemích svou první pobočku. Již od počátku svého působení je Siemens nositelem a zárukou nejmodernějších technologií, od elektrifikace na začátku 20. století po dnešní nepokročilejší digitální technologie. Již 130 let mají inovace Siemens podíl na fungování českého průmyslu, energetiky a infrastruktury.

Mezi první realizace firmy Siemens patřila dodávka plynové pece harrachovské sklárně z roku 1869, velmi významný milník představuje také dodávka důmyslného osvětlení dnešního Stavovského divadla z roku 1885. Na počátku 20. století se společnost Siemens podílela na elektrifikaci a dodávkách pro rychle vznikající elektrárny, včetně městské elektrárny v Brně. Firma Siemens se účastnila také budování městských elektrických drah, vedle Prahy a Brna také v Teplicích, Olomouci a Moravské Ostravě. Díky dodávce ústředny Siemens do moderní telekomunikační centrály na Žižkově se Praha stala součástí moderní evropské telegrafní a telefonní sítě.

Základ průmyslových aktivit firma položila v roce 1926, kdy v Mohelnici fúzí Elektrotechnické a strojírenské, a. s., a Siemens & Co. vznikla komanditní společnosti akciová společnost Siemens Elektrotechnika (Siemens Elektrizitäts-AG). Pokračovatelem této firmy je Siemens Elektromotory Mohelnice, dnes největší závod na výrobu nízkonapěťových asynchronních elektromotorů v Evropě.

Po 2. světové válce bylo zastoupení společnosti včetně všech výrobních provozů znárodněno. K oživení aktivit došlo až koncem 60. let v době celospolečenského uvolňování. V roce 1971 Siemens v Praze otevřel technicko-poradenskou kancelář a obnovil dodávky moderních technologií prostřednictvím podniků zahraničního obchodu. Realizována byla významná dodávka osvětlovací techniky pro tři studia Československé televize na Kavčích horách (1975) nebo dodávka prvního počítačového tomografu na území Československa ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (1978).

V roce 1987 mladoboleslavská automobilka Škoda zahájila výrobu modelu Favorit, „který by přinejmenším měl snadno konkurovat na evropských trzích.“ Šest hlavních linek bylo vybaveno roboty a na modernizaci výroby se podílela i společnost Siemens, která vybavila výrobní linky programovatelnými automaty řady Simatic S5.

Firma Siemens se do Československa v plné síle vrátila hned po sametové revoluci – stálé zastoupení bylo obnoveno v roce 1990. Započala i obnova výroby na území ČR: pod značkou Siemens byla v roce 1993 zahájena výroba nízkonapěťové spínací techniky v Trutnově, rok nato byla obnovena výroba elektromotorů v Mohelnici, kde dnes vyrábí také přípojnicové systémy. Do portfolia firmy byly zařazeny závody ve Frenštátě pod Radhoštěm (výroba elektromotorů), Drásově (výroba elektromotorů a generátorů) a Letohradě (výroba nízkonapěťové spínací techniky a pojistek – OEZ) a v roce 2003 Siemens převzal výrobu parních turbín v Brně.

V oblasti dopravní techniky byl zásadní rok 2000, kdy na lince C pražského metra začaly jezdit soupravy dodané konsorciem Adtranz – ČKD – Siemens. V posledních letech lze na českých železničních tratích potkávat vlakové jednotky Railjet nebo modulární víceúčelové lokomotivy Vectron. V roce 2011 Siemens představil své první dvě dobíjecí stanice pro elektromobily na území ČR. Šlo o další z mnoha příkladů technologických řešení zaměřených na modernizaci městské infrastruktury.

Od roku 2013 pro Siemens představuje klíčový trend digitalizace. Pomocí nových technologií, jimiž jsou např. datová analýza, cloud nebo internet věcí, nabízí Siemens svým zákazníkům vyšší produktivitu v rámci celého hodnotového řetězce – od návrhu přes provoz až po výrobu a servis. V roce 2013 bylo v Praze otevřeno vývojové a prototypové centrum Siemens. Společnost v něm vyvíjí softwarová řešení a hardwarové produkty zaměřené na průmyslovou a procesní automatizaci výroby nebo inteligentní řízení pro infrastrukturu. Od poloviny roku 2020 nese jednotka jméno Siemens Advanta.

V roce 2020 společnost Siemens pořádá již 23. ročník soutěže Cena Wernera von Siemense, která oceňuje mladé vědce a studenty technických a přírodovědných oborů a představuje jednu z největších soukromých iniciativ tohoto druhu v České republice.

Siemens postupně mění svou strukturu, z jednolité firmy vznikají autonomní společnosti, které lépe a pružněji reagují na požadavky zákazníků a podmínky trhu. V České republice nesou jméno Siemens také Siemens Healthineers (medicínská technika), Siemens Energy (řešení pro výrobu a přenos energie) a Siemens Mobility (řešení pro dopravní infrastrukturu a kolejová vozidla). Více o historii společnosti Siemens v Čechách na: www.siemens130let.cz

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com